DEBAT PARLAMENTARI
22-05-2025 17:56
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
El Baix Penedès podria veure una millora substancial en la seva connectivitat i serveis de transport en els pròxims anys, gràcies a la nova etapa que el Govern de la Generalitat vol impulsar al conjunt del Camp de Tarragona. Així ho ha explicat la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, durant el debat plenari celebrat aquest dimecres al Parlament de Catalunya.
Paneque ha afirmat que el Govern és conscient de les dificultats que han patit les comarques del Camp, inclòs el Baix Penedès, i ha assegurat que “després de mesos de treball, les millores començaran a notar-se a partir de la tardor”. Entre les actuacions previstes, destaca la millora dels serveis ferroviaris, l’impuls d’un nou model de mobilitat integrada i una aposta per recuperar el temps perdut en matèria d’inversió pública.
Durant la dècada passada, el Camp de Tarragona només va rebre un 5% de les inversions públiques a Catalunya, tot i concentrar el 10% de la població i generar el 12% del PIB. Aquesta situació, segons la consellera, s’ha de revertir, i el Baix Penedès —amb nodes com Sant Vicenç de Calders— juga un paper clau en la configuració del futur model ferroviari i intermodal del territori.
Nova xarxa de transport i nous horaris a partir del setembre
Una de les novetats més destacades és l’impuls d’un estudi específic per redissenyar la xarxa de transport públic del Camp de Tarragona, que tindrà en compte el futur desplegament del TramCamp, així com la interacció entre el tramvia, el transport urbà, interurbà i ferroviari. Aquesta planificació aprofitarà l’oportunitat que suposa la finalització de l’actual mapa concessional de transport l’any 2028.
Al mateix temps, Paneque ha anunciat que, a partir del setembre de 2025, un cop finalitzin les obres a l’estació de Sant Vicenç de Calders, s’implementaran nous horaris per als serveis regionals del sud i de les rodalies de Tarragona. Aquest canvi beneficiarà directament els usuaris del Baix Penedès, especialment en municipis com el Vendrell, Calafell i Cunit, on el tren és un mitjà clau de mobilitat.
A més, aquest estiu es completarà la renovació de rails entre Vilanova i la Geltrú i Castelldefels, i durant el primer semestre de 2026 es farà el mateix al tram Vilafranca–Castellbisbal.
Millores en la línia Tarragona–Lleida–Saragossa
En paral·lel, el Govern ha volgut posar en valor la línia ferroviària Tarragona–Lleida–Saragossa, que connecta el Mediterrani amb l’interior peninsular i que ha estat objecte de diverses inversions per part del Ministeri de Transports. Aquesta línia, que passa pel Baix Penedès, està sent adaptada per a trens de mercaderies de fins a 750 metres, amb una inversió de més de 60 milions d’euros per a millores tècniques com l’adequació de túnels, passos superiors i catenària.
Una aposta per una mobilitat més sostenible i eficient
El Departament de Territori, conjuntament amb l’ATM i els municipis, ja treballa en un nou Pla Director de Mobilitat del Camp de Tarragona, que busca una mobilitat més sostenible, coordinada i adaptada a les necessitats reals de la població. Segons les últimes dades, la demanda del transport per carretera ha crescut un 8% en el primer trimestre del 2025, un senyal que cal reforçar i optimitzar el sistema de mobilitat.
Amb aquesta nova etapa, el Baix Penedès es posiciona com un territori clau per a la integració metropolitana i per a la connexió entre costa, interior i àrea metropolitana de Barcelona. Les inversions anunciades i les noves planificacions podrien representar un salt endavant en qualitat de vida, oportunitats i serveis per als seus habitants.
PUBLICITAT
PUBLICITAT