DIARI INDEPENDENT DEL GRAN PENEDÈS

LITERATURA

Els viatges com a fugida


Pere Martí i Bertran Vilafranca del Penedès

15-07-2025 6:55

Les tres històries, publicades independentment a 'The Paris Review', ens narren tres vivències viatgeres d’un jove que, com també ha dit l’autor, viatja per escapar de si mateix i de la infelicitat que l’envolta

Coberta de 'En una habitació desconeguda' de Damon Galgut. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

Damon Galgut (Pretòria, 1963) és un dels escriptors sud-africans més reconeguts. El va popularitzar la novel·la The Good Doctor (per ara no traduïda al català). L’editorial Les Hores, l’any 2022, en va publicar La promesa, que va ser Premi Llibreter 2023 i que ja havia guanyat el Booker Price 2021. Des de finals de l’any passat, en podem llegir En una habitació desconeguda, una de les obres més personals i difícils de classificar, com ha explicat el mateix Galgut en més d’una entrevista, ja que no és ni un llibre de viatges, ni de memòries, tot i que les tres històries que inclou pouen molt dels viatges de joventut de l’autor. Hi pouen tant que el protagonista en més d’una ocasió és anomenat Damon (p. 115 per exemple) i ens és presentat com a escriptor (p. 185, per exemple); però no està escrit completament en primera persona. I dic completament amb tota la intenció, perquè l’autor juga amb un narrador que tan aviat és personatge i en primera persona, com extern i en tercera persona. D’entrada destarota una mica, però aviat ho identifiquem com un tret significatiu de l’estil de Galgut: “Què hi busca, ell mateix no ho sap. Amb aquesta distància, ja n’he perdut els pensaments, i tanmateix el puc explicar millor que al meu jo del present, el tinc enterrat a sota la pell” (p. 77).

Les tres històries, publicades independentment a The Paris Review, ens narren tres vivències viatgeres d’un jove que, com també ha dit l’autor, viatja per escapar de si mateix i de la infelicitat que l’envolta. La primera es titula “El seguidor” i els escenaris són a Grècia. El protagonista hi coneix un jove alemany, enigmàtic, bell, que sempre vesteix de negre, en Reiner, i entre ells dos neix una certa atracció, però que acaba sense conseqüències per pors, inseguretats i per la relació de subordinació que es crea entre l’un i l’altre.

La segona, “L’enamorat”, s’esdevé en un viatge per l’Àfrica en què el protagonista es troba amb un grup de motxillers de casa bona, entre els quals de seguida li crida l’atenció en Jerome. Entre tots dos s’estableix una relació especial que altra vegada les pors i les inseguretats frustren.

La tercera, “El guardià”, transcorre a l’Índia, en un viatge en què el protagonista convida una amiga, l’Anna, que passa per un mal moment. La situació es complicarà quan a l’Anna se li accentuen les tendències suïcides que ja havia mostrat a la seva Sud-àfrica natal. Ell es desviu per protegir-la, ja que se’n sent responsable, la qual cosa li comportarà problemes de tota mena.

Tres històries, lligades per un personatge principal, que són, com sintetitza molt bé una nota editorial final (p. 198), una “reflexió sobre qui som, i sobre què ens mou, però també una meditació profunda sobre l’arrelament, la solitud, el desig, les pròpies incapacitats i la necessitat de connexió amb els altres”. Afegiu-hi que lingüísticament i estilísticament és una gran obra i que l’Anna Llisterri n’ha fet una bona traducció i entendreu per què m’ha semblat que valia la pena de recomanar En una habitació desconeguda.

Títol: En una habitació desconeguda
Autor: Damon Galgut
Traductora: Anna Llisterri
Editorial: Les Hores
Lloc i any d’edició: Barcelona, 2024
Nombre de pàg.: 255

Pere Martí i Bertran (Professor i escriptor)

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.