DIARI INDEPENDENT DEL GRAN PENEDÈS

FESTIVAL DE CINEMA DE SITGES

'Alpha', de Julia Ducournau, inaugurarà el 58è Festival de Cinema de Sitges


ACN Sitges

16-07-2025 16:12

El director Peter Chan rebrà el Gran Premi Honorífic i la productora Gale Anne Hurd, el premi WomanInFan

'Alpha', de Julia Ducournau, inaugurarà el 58è Festival de Cinema de Sitges. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

'Alpha', de Julia Ducournau, inaugurarà el 58è Festival de Cinema de Sitges, que se celebrarà del 9 al 19 d'octubre. Ducournau és directora de 'Crudo' (2017) i 'Titane' (2022), film amb el qual va guanyar la Palma d'Or. Aquesta és una de les novetats presentades pels responsables del festival aquest dimecres. Així mateix, també s'ha anunciat que el director i productor Peter Chan rebrà el Gran Premi Honorífic; la productora Gale Anne Hurd, el premi WomanInFan; l'actor Dominique Pinon el Premi Méliès Career i l'actor Hugo Stiglitz, el Premi Nosferatu. Tots ells seran homenatjats en una edició que té com a leitmotiv la relació entre l’humor, la comèdia i les diferents branques del fantàstic.

La projecció del film inaugural comptarà amb la presència de la directora Julia Ducournau i suposarà, ha destacat Sala en declaracions a l'ACN, la tercera ocasió en què el festival s’inaugura amb una pel·lícula dirigida per una dona (les dues primeres van ser 'American Psycho' (2000), de Mary Harron, i 'Mona Lisa and the blood moon' (2021), de Ana Lily Amirpour).

A 'Alpha', Ducournau presenta un drama familiar en un context de distopia social que aborda temes com el desastre climàtic, la transformació del cos i les tensions familiars en un fascinant viatge visual i sensorial que juga constantment amb la percepció de l’espectador. "És una reflexió sobre el cos de la dona, l'adolescència i les relacions familiars i parla de l'angoixa de ser jove en una societat distòpica".

Una altra de les novetats són alguns dels guardons que s'atorgaran durant el festival. En un primer avançament de la 58a edició ja es va anunciar el Premi honorífic màquina del temps per a Sean S. Cunningham, el llegendari director i productor de la saga 'Divendres 13' i també la presència de Joe Dante, director de 'Gremlins' i 'Gremlins 2'.

Peter Chan

El director, productor i guionista, Peter Chan rebrà el Gran Premi Honorífic a Sitges 2025. Chan és director de títols com 'Comrades: Almost a love story' (1996), 'The warlords: Los señores de la guerra' (2007) o 'Wu Xia' (2011). Com a productor, també ha estat una figura clau per a molts talents emergents i consolidats del cinema xinès. Sitges reconeix així "una trajectòria que ha trencat barreres culturals i industrials, aportant al cinema de gènere una sensibilitat sofisticada i profundament emocional".

Sitges també retrà homenatge a una de les productores més influents dels gèneres de terror i fantasia amb el premi WomanInFan. Des de la seva productora, Valhalla Entertainment, Gale Anne Hurd ha estat al darrere de nombrosos films icònics, com la trilogia de 'Terminator' (1984, 1991, 2003), 'Aliens' (1986), 'Alien Nation' (1988), 'The abyss' (1989), 'The relic' (1997) o 'Armageddon' (1998). Hurd també és productora executiva de l’univers 'The walking dead', un fenomen mundial des de la seva primera temporada.

També s'ha anunciat que el Premi Méliès Career d’aquesta edició del festival serà per l’actor francès Dominique Pinon en reconeixement per una trajectòria fonamental en el cinema fantàstic europeu de les darreres tres dècades. Col·laborador estret de Jean-Pierre Jeunet, ha estat una figura clau en títols emblemàtics com 'Delicatessen' (1991), que li va valer el premi al millor actor al Festival de Sitges, 'La ciudad de los niños perdidos' (1995), 'Alien: Resurrection' (1997) o 'Amélie' (2001). Finalment, Hugo Stiglitz rebrà el Premi Nosferatu a Sitges2025 com a reconeixement a una trajectòria llegendària en el cinema de gènere. Amb més d’un centenar de pel·lícules, s’ha consolidat com un rostre emblemàtic del terror i el fantàstic mexicà en títols de culte com 'La noche de los mil gatos' (1972), 'Tintorera' (1977) o 'La invasión de los zombies atómicos' (1980). Quentin Tarantino li va retre homenatge a 'Malditos bastardos' (2009).

Programació

Ángel Sala i Mònica Garcia i Massagué, director artístic del Festival i directora de la Fundació respectivament, han desgranat alguns dels títols d'aquesta edició que es desplegaran per les diferents seccions del festival i que "demostraran l’heterodòxia de temàtiques, enfocaments i estils visuals del gènere actual".

Sala apunta a l'ACN que "la selecció marcarà un arc de tendència en el marc del contemporani fantàstic, un fantàstic que té una producció frenètica a totes les parts del món". 

Una de les temàtiques recurrents dins el gènere és la maternitat amb films 'Mother’s baby', de Johanna Moder, o 'If I had legs I’d kick you', de Mary Bronstein. De crisis emocionals en parla 'The thing with feathers', dirigida per Dylan Southern i protagonitzada per Benedict Cumberbatch. Mike Flanagan adapta Stephen King a 'La vida de Chuck', una faula moderna que explica la vida de Charles Krantz, interpretat per Tom Hiddleston i també es podrà veure 'Tornado', la nova pel·lícula de John Maclean ('Slow west'), amb Tim Roth com a protagonista.

Formaran també part de la programació 'Eye for an eye', de Colin Tilley; 'The home', l’esperat retorn de James DeMonaco (responsable de la saga 'La purga'), el terrorífic 'psycho-thrillerDolly', de Rod Blackhurst; 'Redux Redux', de Kevin i Matthew McManus; 'Orang Ikan', de Mike Wiluan o 'Deathstalker', la revisió del clàssic de culte homònim dels 80, amb la firma de Steven Kostanski.

El cinema de terror japonès torna a Sitges amb tres propostes que demostren la vigència i capacitat de reinvenció del gènere: 'Exit 8', de Genki Kawamura; 'New group', de Yuta Shimotsu, i 'The curse', de Kenichi Ugana.

També destaquen 'La hermanastra fea', de Emilie Blichfeldt, que reimagina el conte clàssic de La Ventafocs des d’una òptica feminista, fosca, sarcàstica i molt dolorosa; així com "un dels títols més celebrats de l’any" 'Dead lover', de Grace Glowick.

Cinema espanyol

'Gaua' és el nou treball de Paul Urkijo, que submergirà l'espectador en una foscor ancestral inspirada en el folklore basc. També connectada amb el territori, però des d’una òptica femenina i radical, 'La virgen de la tosquera', de Laura Casabé, a partir de l’obra literària de Mariana Enriquez. Un altre film: 'Silencio' d’Eduardo Casanova, "una proposta tan incòmoda com hipnòtica que destrueix tabús i qüestiona la nostra relació amb el cos, el dolor i la bellesa, en una sorprenent història de vampirs queer".

"No és un gran moment per la producció de cinema fantàstic a Catalunya"

Tot i això, Sala ha lamentat que no és un gran moment per la producció de cinema fantàstic a Catalunya i tampoc a Espanya. "És un moment en què el cinema a Espanya està ficat en un altre tipus de cinema, però això és cíclic".

Per altra banda, 'Decorado' aposta per una crítica existencial carregada de sarcasme i amb l’estètica inconfusible d’un habitual del festival com és Alberto Vázquez, que, després de l’èxit d''Unicorn Wars', torna a posar el llistó alt per al cinema d’animació espanyol. També forma part de la programació l'òpera prima 'Luger', de Bruno Martín.

Cinema d'animació

Alguns dels films d'animació d'enguany són 'Heart of darkness', de Rogério Nunes, que ofereix una adaptació de l’obra de Joseph Conrad; 'The great history of western philosophy', de la directora, Aria Covamonas; 'Lesbian space princess', d’Emma Hough i Leela Varghese, i 'ChaO', dirigida per Yasuhiro Aoki, entre d'altres.

Dins l’apartat de clàssics, Sitges2025 oferirà una retrospectiva dedicada al director d’animació i historietista italià Bruno Bozzetto, conegut a Itàlia sobretot per la creació del famós personatge del Signor Rossi. Es podran veure obres que recorren tota la seva trajectòria, des dels llargmetratges 'The SuperVips' (1968) i 'Allegro non troppo' (1976) fins a curtmetratges com 'Tapum! La storia delle armi' (1958), 'Opera' (1973), 'Rapsodeus' (2011) o 'Cavallette' (1991), pel qual va estar nominat a l’Oscar.

D’altra banda, hi haurà la recuperació d’algunes fites del cinema de gènere com 'Vera, un cuento cruel' (1973), un clàssic a reivindicar del cinema espanyol protagonitzat per Fernando Fernán Gómez i dirigit per Josefina Molina. Continuant en l’àmbit del cinema clàssic estatal, es podran veure 'Atolladero' (1995), un western futurista d’Óscar Aibar, i 'Memoria' (1976), una cinta de ciència-ficció de Francisco Macián, ambdós títols gràcies a una ambiciosa restauració per part de la Filmoteca de Catalunya i que formaran part del nostre segell Catalunya Imaginària.

'Re-Animator'

El Festival de Sitges celebrarà el quarantè aniversari d’una cinta de culte que uneix a la perfecció el terror i la comèdia, el leitmotiv d’aquesta edició: 'Re-Animator' (1985). En aquest sentit, es farà una projecció especial de la pel·lícula que comptarà amb la presència de l’actriu Barbara Crampton, el compositor Richard Band i part de l’equip. A més de Re-Animator, tindrà lloc una retrospectiva dedicada al gènere de la comèdia de terror.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.