DIARI INDEPENDENT DEL GRAN PENEDÈS

SERVEI METEOROLÒGIC DE CATALUNYA

El Garraf i el Baix Penedès, escenaris d’un rècord de mànegues marines al juliol


Redacció Cubelles

19-07-2025 18:07

El Meteocat confirma sis trombes marines durant la DANA del dia 12, una xifra sense precedents en ple estiu, i relaciona el fenomen amb unes condicions de mar més pròpies de l’agost

Mànega davant la costa de Coma-ruga durant la dana que va travessar Catalunya el 12 de juliol. Cedida per Jeroni Lorente

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

El litoral del Garraf i el Baix Penedès va viure el passat dissabte 12 de juliol un episodi meteorològic extraordinari: cinc mànegues marines es van formar davant de les seves costes en poques hores. A aquestes cal afegir-ne una sisena al Montsià, configurant un rècord absolut de trombes marines en un sol dia del mes de juliol a Catalunya, segons ha confirmat el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat).

Tot plegat va tenir lloc durant el pas d’una DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts), que va activar fortes tempestes arreu del país. En el cas del litoral central i sud, les condicions van afavorir la formació d’aquest tipus de fenòmens, més habituals a finals d’estiu o principis de tardor. “Estem davant d’una situació poc habitual, que podria estar relacionada amb la temperatura anormalment alta del mar, més pròpia de l’agost”, explica Oriol Rodríguez, tècnic del Meteocat.

Sense arribar a terra, però amb potencial destructiu

Les mànegues marines observades entre el Baix Penedès i el Garraf van tenir lloc a més de 5 km de la costa i no van arribar a terra, motiu pel qual no es van registrar danys materials ni personals. Tot i això, des del Meteocat recorden que aquest tipus de fenòmens poden ser perillosos si impacten a zones urbanes o portuàries: prop del 15% de les mànegues que es formen a menys de 15 km de la costa acaben tocant terra.

El Servei Meteorològic ha pogut verificar l’episodi gràcies a les observacions visuals, imatges de radar i vídeos compartits per la ciutadania a les xarxes socials, així com per les estacions automàtiques del litoral sud. Es tracta del registre més alt en un juliol des que hi ha dades (any 2000). En 25 anys, només s’havien detectat 13 mànegues marines en aquest mes, i ara sis s’han concentrat en un sol dia.

Un estiu amb fenòmens extrems

Aquest episodi s’afegeix a un altre fenomen violent d’aquest juliol: un esclafit amb ratxes de fins a 150 km/h entre Sallent i Artés, que va arrencar centenars d’arbres i va malmetre teulades. El Meteocat ha publicat avui un informe tècnic on es confirma l’origen del fenomen i la seva classificació com a esclafit amb una intensitat IF1 a l’escala Fujita.

Des del servei meteorològic s’insisteix en la importància de reportar observacions i enregistraments d’aquests fenòmens per tal de poder analitzar-los amb precisió i contribuir a la millora del coneixement i la prevenció.

El mar, en el punt de mira

Els experts adverteixen que la temperatura del mar al litoral català està enguany per sobre de la mitjana, fet que pot afavorir el desenvolupament de tempestes marines amb més força i complexitat. La combinació d’aire càlid i humitat a les capes baixes de l’atmosfera pot esdevenir l’escenari perfecte per a nous episodis com els viscuts aquest juliol. Els municipis costaners, com Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Calafell o el Vendrell, romanen atents davant de possibles repeticions d’aquest tipus de fenòmens en les pròximes setmanes.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.