PUBLICITAT
CONCURS NACIONAL DE XATÓ PERE TÀPIAS
26-11-2025 21:13
Vilanova i la Geltrú va viure aquest diumenge 23 de novembre una jornada plena de sabor amb la 41a edició del Festival del Xató i el 28è Concurs Nacional de Xató Pere Tàpias, una cita gastronòmica que forma part de la Ruta del Xató i que marca l’inici de la nova temporada 2025-26.
El Mercat de Mar es va convertir en un punt de trobada per als amants d’aquest plat tradicional, amb un ambient festiu i “xatonaire” que va omplir els carrers de la ciutat. Les clàssiques cassoletes de xató de Vilanova, preparades pel Càtering Caserco, van ser un dels principals atractius de la jornada, amb versions adaptades sense gluten per garantir que tothom pogués gaudir-ne.
El Concurs Nacional de Xató Pere Tàpias, que enguany arribava a la 28a edició, va comptar amb la participació de 23 concursants amb perfils molt diversos: des de cuiners amb receptes transmeses de generació en generació fins a joves aficionats que presentaven el seu primer xató. Els guardons van ser per a tres vilanovins: Jana Mirabent, primer premi; Julio Millán, segon; i Miquel Pulido, tercer.
Durant el festival, els assistents van poder seguir en directe l’elaboració d’un xató a càrrec de Mònica Condés, guanyadora en diverses ocasions del concurs, que va compartir la seva recepta personal i la seva interpretació d’aquest plat emblemàtic.
Un altre moment destacat va ser la investidura de la Xatonaire d’Honor 2025, que enguany ha recaigut en Mayte Castillo, directora del Museu del Ferrocarril de Catalunya. La cerimònia va comptar amb la presència de l’alcalde Juan Luís Ruiz i de la regidora Anna Rivera, i forma part del ritual simbòlic que distingeix cada any una figura vinculada a la cultura i el territori.
L’ambient festiu es va completar amb música en directe i una àmplia oferta de tapes i aperitius elaborats pels paradistes del Mercat de Mar, amb productes de proximitat tant del mar com de la terra.
Amb aquesta celebració, Vilanova i la Geltrú obre oficialment la nova temporada de la Ruta del Xató, que uneix nou municipis del Garraf i del Penedès. La iniciativa combina gastronomia i turisme per promocionar aquest plat tradicional durant els mesos d’hivern, convertint el xató en una cita imprescindible per a vilanovins i visitants.
A Eix Diari creiem que un periodisme de proximitat, independent i sense pressions és més necessari que mai. La nostra feina és explicar el que passa al teu voltant amb rigor i compromís, però només és possible amb el suport dels nostres lectors.
Si valores la nostra feina i vols que continuem oferint informació lliure i plural per a tot el territori, fes-te subscriptor avui. El teu suport fa la diferència.
Però si ara no et pots subscriure i vols seguir al dia de les notícies més importants, uneix-te als nostres canals de:
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT