Vegueria del Penedès

FLASH

El Nobel José Saramago destaca la pobresa, la intolerància religiosa i la immigració com a principals problemes actuals de la humanitat


VD

25-05-2006 23:30

L'escriptor José Saramago va oferir aquesta setmana una conferència a Sitges

José Saramago en el decurs de la seva conferència

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Llibertat d’expressió i Cultura de la Pau”. El Nobel de Literatura, fidel al seu estil, va fer un repàs dels temes més candents, i va demanar als espectadors que no baixin els braços, ja que ell creu en la possibilitat de canviar el món.

La immigració, la intolerància religiosa i l’abús de poder són les temàtiques dels darrers temps que, segons Saramago, han reproduït situacions anteriors. Sobre el moviment migratori va fer uns paral·lelismes entre la immigració dels països africans a Europa en el segle XXI i l’època dels descobriments dels segles XVI i XVII. En tots dos casos, les persones van haver de marxar per a millorar la seva situació econòmica.

Saramago es va mostrar molt pessimista sobre l’era de la ciència i la tecnologia que, malgrat han ajudat a millorar la salut i el benestar, no han solucionat els problemes de la distribució desigual de la riquesa i de l’administració del poder. Sobre aquest aspecte, l’escriptor portuguès va posar en dubte la democràcia com a representació del poble. José Saramago va finalitzar la seva intervenció parlant sobre el seu darrer llibre, “Les intermitències de la mort”, i ho va fer demanant que s’eliminés la por a morir i la seva presència en els afers quotidians. Finalment, va fer referència a la polèmica suscitada pel llibre i la pel·lícula “El Codi Da Vinci” i a la censura per les vinyetes sobre Mahoma.

En aquest darrer aspecte, Saramago va recordar que la intolerància de la societat àrab en aquest tema ha estat la mateixa que va tenir el món occidental en l’època de més esplendor del cristianisme, fa més de dos segles.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.