Vegueria del Penedès

FLASH

Magda Bandera i Tatiana Donoso exposen la seva mirada al món de la immigració


VD Vilanova i la Geltrú

13-02-2007 Última revisió: 19-10-2012 19:53

La mostra és el fruit d'un projece premiat amb una beca de la aragonesa Fundación Norte

Una de les imatges de l'exposició. foto: Tatiana Donoso

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El projecte de Bandera i Donosa suggereix fer un cop d'ull crític al recorregut físic i existencial dels immigrants subsaharians que arriben a l'Estat espanyol. El document recrea el viatge dels més de 30.000 subsaharians que van arribat l'any passat a les costes estatals i les dues autores han reproduït el periple a través del Senegal, Mauritània, les illes Canàries i la península Ibèrica.

Amb imatges que capten totes les vessants de l'emigració, l'exposició mostra fotografies de totes les cares d'aquest fenòmen, que inclou polítics, guàrdies civils, turistes, cooperants... Però a més s'ofereixen dades de gran rellevància i que sovint passen de llarg: el dinar d'un pescador repatriat al Senegal té 190 calories, el d'un emigrant espanyol a aquest país té les mateixes que les del ministre de la Joventut, és a dir, 850. A més també s'apunta que un subsaharià arribat a Canàries fa un àpat de 540 i el d'un Guàrdia Civil encarregat de la seva custòdia, 1.170.

La idea genèrica d'aquest projecte, que ha aconseguit 18.000 euros de la Fundación Norte en forma de beca, va sorgir d'una feina de les dues periodistes a Kosovo: van tenir l'oportunitat de constatar les carències nutricionals dels serbis i allà vans comprovar que qui està millor alimentat té majors possibilitats de millorar la seva vida. En aquell moment, Madga Bancera i Tatiana Donoso van pensar en estudiat, amb una mirada diferent i innovadora, el mon de la emigració subsahariana.

En el gruix del projecte, les seves autores han comparat la dieta d'un emigrant senegalés amb la de totes les persones amb què conviuen i es troba al llarg del seu viatge des del seu poble natal fins que arriba a un pis dels anomenats "patera" a Barcelona i a Saragossa. Entre els persones que es troba hi ha militars, membres de les ONGs i veïns.

Magda Bandera i Tatiana Donoso analitzen també les conseqüències que genera la seva alimentació tant en el seu desenvolupament físic com psíquic. Les dues professionals han aconseguit amb el seu projecte la unanimitat del jurat que els ha otorgat una beca de 18.000 euros. Al gener, s'inaugurarà una exposició a Saragossa amb tot el treball de la periodista vilanovina i la fotògrafa.

La idea d'aquest projecte va néixer fa un parell d'anys quan la periodista de Vilanova va analitzar les diferències entre els menús que seguien els soldats dels exèrcits d'ocupació a l'Iraq i els paquets d'alimentació que distribuïen entre la població civil.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.