Els pescadors de Vilanova i la Geltrú alerten de la caiguda del consum de peix procedent de les costes catalanes
VD
04-07-2007 1:02
El 80% del peix que es consumeix a Catalunya és dimportació tot i que, paradoxalment, tones de peix local saboquen al mar anualment per falta de compradors en la llotja
Una bona part del peix que es captura no té valor comercial significatiu. fdg/ carles castro
El pròxim 7 de juliol a les 12h a la Rambla de Vilanova, la Comissió de Comercialització de Pescadors de Vilanova i la Geltrú, juntament amb les entitats Slowfood-Garraf i Fundació Natura, faran públic el manifest Per una comercialització justa dels productes de la nostra pesca i la protecció dun ofici ancestral a Catalunya en defensa del consum de peix local enfront a la competència del peix dimportació. Durant lesdeveniment, es regalarà peix de Vilanova i la Geltrú a tots els assistents, amb el propòsit que els consumidors prenguin consciència de la importància de valorar aquest tipus de producte fomentant així la seva comercialització.
El manifest, que serà llegit pels pescadors de la zona, reivindica que els consumidors reclamin als seus comerciants el correcte etiquetatge dels productes pesquers a on sespecifica lorigen i el mètode de captura del peix. A més, es pretén fomentar el consum responsable així com una participació més activa per part del sector pesquer en els processos de comercialització del peix català.
Els pescadors de les nostres costes estan en perill
El 80% del peix que es consumeix a Catalunya és dimportació com denuncien els impulsors del manifest, que destaquen que, paradoxalment, a lany es llencen al mar tones de peix fresc perquè els seus preus no són competitius en el mercat. Una altra de les causes daquesta situació està en el sistema de comercialització de les llotges locals basat en una subhasta a la baixa, el que impedeix als pescadors catalans garantir un preu mínim per als seus productes.
Peix sense preu o peix amb valor?
Una bona part del peix que es captura, generalment per falta de selectivitat dalgunes arts de pesca, no té valor comercial significatiu, popularment conegut com peix sense preu a pesar del seu gran valor gastronòmic com puntualitza Valentí Mongay president de Slowfood-Garraf .
Peixos com el verat, la maire, la sardina o el congre, entre daltres, no són dinterès per als consumidors, a causa de la falta dinformació sobre aquestes espècies, dels preus competitius dels productes forans així com pel desconeixement existent de les formes de cuinar-los. És per això que en el manifest es vol revaloritzar el consum daquests peixos ja que, a més de ser bons i saludables, el seu consum ajuda a donar sortida a espècies que daltra manera serien llançades al mar i desaprofitades, hem de fomentar el consum responsable senyala Marta Cavallé de Fundació Natura, només així protegirem la biodiversitat marina de les nostres costes i el manteniment dun ofici tan ancestral com la pesca puntualitza lexperta.
A Eix Diari creiem que un periodisme de proximitat, independent i sense pressions és més necessari que mai. La nostra feina és explicar el que passa al teu voltant amb rigor i compromís, però només és possible amb el suport dels nostres lectors.
Si valores la nostra feina i vols que continuem oferint informació lliure i plural per a tot el territori, fes-te subscriptor avui. El teu suport fa la diferència.
Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.