SITGES
04-10-2007 21:46
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Tekkonkinkreet és una reformulació de la ciutat entesa com a jungla devoradora, anomenada Treasure Town, en coqueteig permanent amb el metafòric fong globalitzador on cohabiten en paral·lel escombraries i tecnologia, les sinergies de la qual cridaran als seus petits protagonistes a proclamar-se superhérois, alhora que lluiten per fer-se un buit en un paisatge de peces metàl·liques. Les tècniques tradicionals de l'anime japonès es fusionen aquí amb tecnologia 3D d'última generació per a dotar a la pel·lícula d'una factura visual única.
Manga i anime són productes que, malgrat ser consumits per un sector minoritari, contribuïxen de forma militant a la creació d'identitats socioculturals entre els seus consumidors. És interessant en aquesta via, la reflexió de Jordi Sánchez-Navarro, programador de la secció Anima’t, en al seu article sobre cinema d’animació dins de l'estudi El principi de la fi; tendències i efectius del novísim cinema japonès (Paidós Comunicació), al relacionar el consum popular del manga i l’anime amb una forma d'acte d'oposició radical contra el poder, desacreditant la postura de molts crítics que consideren al públic popular com “massa” i que és tan pròpia de la crítica elitista. L'hegemonia d'aquest model de crítica o estudi fa que en ocasions passin de llarg sense massa rellevància grans obres que, considerant-se perifèriques al bon gust canònic, construïxen un discurs més eloqüent i productiu per a abordar l'anàlisi i comprensió d'un període cultural concret.
En els últims anys, títols com Millenium Actress de Satoshi Kon, Innocence: Ghost in the Shell 2 de Mamoru Oshii o El Viatge de Chihiro, del mestre Hayao Miyazaki, han ocupat un merescut lloc entre el Palmarès del Festival, com a representació del cinema d'animació i de la seva posició en les arts, en via d'una comprensió i anàlisi efectiu del cinema fantàstic contemporani.
PUBLICITAT
PUBLICITAT