COMARCA
02-12-2007 17:24
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
En la presentació de la Ruta del Xató hi van assistir l’ambaixadora d’aquesta temporada, l’actriu i presentadora de televisió Anna Barrachina. L’acte va comptar amb representants de totes les poblacions que hi participen i amb dues persones cèlebres en el món de la gastronomia, Montse Estruch, xef del restaurant El Cingle, de Vacarisses, reconegut amb una estrella Michelin, i el gastrònom, periodista i escriptor Miquel Sen. Hi van intervenir la coordinadora de la Ruta del Xató, Dolors Ponts, i en representació dels municipis fundadors de la Ruta, Tomàs Álvaro, segon tinent d’alcalde i regidor de Desenvolupament Local, Societat de la Informació i Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
Tomàs Álvaro va exposar els punts en comú que mantenen les comarques del Garraf, l’Alt i el Baix Penedès, no només en la gastronomia, sinó també en l’àmbit cultural i festiu en general. En aquest sentit, va citar les coincidències històriques que van des dels ibers i els romans fins a les relacions amb les Amèriques i els ”americanos”, així com també les semblances en la cultura de la vinya i el vi i les festes tradicionals. Segons Álvaro, “hi ha una realitat cultural, una altra cosa serà el que es decideixi en la divisió territorial, però aquesta realitat hi continuarà essent”.
La Ruta 2007-2008 proposa una promoció especial per a les persones que consumeixin xató. Se sortejaran tres vols amb avioneta per a dues persones, que sobrevolaran el territori de les comarques del Penedès i Garraf. Per entrar al sorteig cal haver menjat xató en tres dels restaurants de la Ruta. Cada consumició es marcarà en una butlleta que es facilitarà als mateixos establiments o bé a les oficines de turisme de tots els municipis que hi prenen part.
L’objectiu de la Ruta del Xató és la promoció i divulgació d’aquest plat, amb les seves diferents formes de preparació segons la seva procedència. Se celebra a les comarques del Garraf, l’Alt Penedès i el Baix Penedès. Actualment compta més de cent restaurants adherits i durant la temporada se celebren nou festes populars, una en cadascuna de les poblacions que hi participen.
Aquesta campanya gastronòmica dedicada al xató s’ha celebrat de forma ininterrompuda durant els últims 23 anys. Sol iniciar-se al novembre i s’allarga fins l’abril, coincidint amb l’època de l’any en què es pot trobar un dels principals ingredients del plat: l’escarola. Els gremis de restauració de les tres comarques són els impulsors de la Ruta, que té també el suport dels ajuntaments respectius. Durant tots aquests anys ha comptat amb la col·laboració de persones de l’àmbit de la gastronomia i de la cultura, que han participat de forma activa en la majoria dels actes que s’han celebrat com ambaixadors de la Ruta del Xató. Els de la darrera temporada han estat el grup vendrellenc Lax’n’Busto.
PUBLICITAT
PUBLICITAT