CUBELLES
07-02-2008 12:16
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
La setena edició de la Xatonada Popular de Cubelles compta enguany, com a principal novetat, la seva nova ubicació. "L'hem traslladat al centre del poble perquè creiem que és el lloc més adient", explica el regidor de Turisme, Joan Besòs, qui ha anunciat que "en el futur la intenció és desplaçar-nos per dins la vila, per dinamitzar altres llocs". El regidor considera que la festa gastronòmica "està plenament consolidada" i va destacar la importància de la "implicació dels restaurants locals en l'elaboració de les racions de xató", que és "el tret diferenciador de la nostra xatonada".
Els actes començaran a les 11 del matí, amb la celebració de la setena edició del Concurs de Mestres Xatonàires i de la cinquena en categoria infantil, i que s’organitza en col·laboració amb l’Associació d’Hostaleria i Comerç. A les 12 del migdia el jurat qualificador començarà el tast dels plats participants i emetrà un veredicte que es coneixerà a l’1 de la tarda, a l’escenari de la plaça de la Vila. Al llarg de tot el matí la jornada estarà amenitzada per la companyia teatral Gobern de Catalunya, que ja ha participat en les dues edicions anteriors.
Concurs infantil
La restauradora local Montse Mestres, en representació de l'Associació d'Hostaleria i Comerç (AHiC), va definir l'objectiu de l'entitat en els cursos de xató que es realitzen des de fa set anys a les escoles locals. "La fita de l'AHiC és que els infants participin per tenir Mestres Xatonaires en el futur", explica Mestres, qui afegeix que "els premis són sorpresa".
Els cursos de xató es portaran a terme el dimecres i dijous a les escoles Charlie Rivel i Vora del mar, respectivament. L'AHiC s'encarrega de portar els ingredients del plat, mentre que els alumnes, de cinquè de primària, porten el seu morter, la maça, el davantal i el drap de cuina. "Després els animem a presentar-se al concurs infantil", explica la cuinera cubellenca.
Concurs de Mestres Xatonàires
Pel que fa referència al Concurs de Mestres Xatonaries, les 30 places disponibles "ja han quedat cobertes", explica Besòs. El concurs començarà a les 11 del matí i els participants hauran de disposar dels ingredients indispensables per a fer la recepta del xató de Cubelles, i seran obsequiats amb un davantal, un morter i un plat per a poder servir el Xató. Els tres guanyadors rebran una medalla commemorativa de nou disseny i una banda que els acredita com a Mestres Xatonaires 2008. Però per damunt dels premis, el regidor destaca "l'esperit de participació i harmonia" que es busca des de l'organització.
Xató dels resturadors
Un dels trets diferenciadors de la xatonada cubellenca és que les racions que es posen a la venda provenen, directament, dels restauradors locals adherits a la Ruta del Xató. Allunyant-se dels tradicionals càterings, a Cubelles el plat tradicional de les nostres comarques, seguint la recepta local, l’ofereixen els responsables dels restaurants Cal Tala, Cristamar, La Cuineta, El Dúplex, Poliesportiu i La Rueda. A més, enguany, s’afegeixen al servei de vi els establiments especialitzats Celler Pick & Jazz i el Racó de la Vila.
Tant Joan Besòs com Montse Mestres van defensar aquest model de festa i van apostar per mantenir en el futur l'aposta de qualitat de la xatonada de Cubelles perquè "en pocs municipis es fa el xató per part dels restauradors locals i la majoria recorren als càterings". En aquest sentit, el regidor de Turisme, Joan Besòs, va assegurar que "repartirem unes 1.200 racions de xató i, tot i que ens puguem quedar una mica curts, que esperem que no, preferim apostar perquè els restaurants locals ofereixin el seu producte".
Els tiquets, que es venen al preu de 7 € a la mateixa plaça de la Vila, inclouen una ració de xató, truites -una de les quals serà, enguany, d'espinacs-, vi i pa.
PUBLICITAT
PUBLICITAT