PUBLICITAT
COMARCA
20-10-2008 20:12
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
Es reuneixen i confronten productors i professionals del sector agroalimentari mundial, que tindran l’oportunitat de discutir sobre els grans temes de la producció alimentària. Ells representen una manera diferent i més complexa d’entendre l’alimentació de qualitat: atenta amb els recursos ambientals, els equilibris planetaris, l’aspecte organolèptic dels productes, la dignitat dels treballadors i la salut dels consumidors.
Aquest és un projecte concebut per Slow Food, fruit del seu procés de creixement, que avui es basa en el convenciment que “menjar és un acte agrícola i produir és un acte gastronòmic”. Slow Food ha fet sempre l’aposta pels plaers de la taula i del bon menjar, i ha defensat les cultures locals enfront la progressiva estandardització imposada per les denominades lògiques modernes de producció, distribució i economia d’escala. En arribar al fons d’aquestes lògiques, Slow Food s’ha adonat de la necessitat de protegir i donar suport als petits productors, però també de canviar el sistema que els perjudica i de reunir a tothom que sobre el tema té un poder decisori: consumidors, instituts de formació, cuiners, entitats d’investigació agrícola, organitzacions no governamentals...
Així va néixer Terra Madre: per a dotar de veu i imatge els camperols, pagesos i ramaders que poblen el nostre món. Per augmentar la consciència de com és de preciosa la seva feina en les comunitats de productors i en l’opinió pública. Per a proporcionar als productors arguments superiors per a realitzar la seva feina en millors condicions per al bé comú de tots nosaltres i del planeta.
La xarxa de Terra Madre està formada per tots aquells que desitgen intervenir per a preservar, animar i promoure mètodes de producció alimentària sostenibles, en harmonia amb la naturalesa, el paisatge, la tradició. El nucli del seu compromís consisteix en una atenció particular pels territoris, les varietats vegetals i les espècies animals que han permès al llarg dels segles preservar la fertilitat de les terres.
El Salone del Guso
El Salone és un mercat internacional de l’aliment, un lloc d’encontre i unió on es practica l’economia i l’intercanvi, integrats per dosi massives de cultura gastronómica i consciencia ética i social.
El seu objectiu és proporcionar als consumidors-visitants les Claus per tal de conèixer l’altra cara del planeta alimentari i comprendre les característiques i la historia d’uns productes excelents, però poc coneguts.
La participació catalana als dos esdeveniments
Els laboratoris del Gust (Salone del Gusto) .
Són iniciatives ideades per tal de donar a conèixer l’excelència de la producció artesana, presenten combinacions i degustacions il.lustrades directament per experts, productors, artesans i viticultors
Dissabte, dia 25 a les 18 hores. El diseny en l’aliment, quan la cuina es vesteix de noves formes, per Ferran Adrià. Aquest geni ens explica la seva forma de disenar i projectar amb el menjar.
Els Teatres del Gust (Salone del Gusto).
En l’escenari d’un anfiteatre amb 60 butaques es combienen xefs de mafa internacional, que realitzen en directe els seus plats emblemàtics.
Dissabte, dia 25 a les 12 hores- La dolça rebolució. El xef català Enric Millà del restaurant El Dien de Vallfogona de Balaguer (Lleida) propossa dues interpretacions de l’Stevia Rebaudiana, planta uruguaiana, combinades amb un vi del celler Firriato (Trapani).
Els sopars programats. Vint sopars en restaurants de Torí
Dijous, dia 23 a les 20,30 hores. Les Cols c’est chic. Fina Puigdevall, xef de les Cols, l’espléndit restaurant situat a Olot (Girona), prepara plats realitzats amb materies primeres senzilles que respecten els cicles de la natura.
Cuines i Illes del Gust
Un viatge culinari, una ocasió per tal que els diferents territoris ofereixin una mostra representativa de les seves tradicions gastronòmiques mitjançant els productes i plats que la seva expresió.
Turisme de Catalunya, l’assessor gastronòmic de la qual és Pep Palau, és l’entitat responsable de la producció d’una de les accions que es porta a terme en el marc de la fira Salone Internazionale del Gusto que tindrà lloc, del 23 al 27 d’octubre, a Turí (Itàlia).
Els plats de cuina catalana que es podran tastar a l’isola del gusto de Catalunya estaran elaborats per sis col·lectius de cuina que hi participaran en dos grups. El primer estarà format per Noguera Cuina, la Xicoia i les Cuines del Vendrell, mentre que el segon el formaran Cuina del vent, Cuina pirinenca de la Cerdanya i Cuina Volcànica.
A més hi seran presents amb un stand:
• Mongeta del ganxet, Vallés, Selva y Maresme, Catalunya – Les mongetes del ganxet tenen una pell finísima, una consistència mantecosa i un sabor delicat. En cuina resulten versàtils, acceptant bé diverses preparacions. És una varietat rica en proteïnes.
• Malvasía de Sitges, Municipi de Sitges, Catalunya – Aquesta malvasia es una raresa, ja que només es conserven unes poques hectàrees. Al Salone hi participen els dos únics productors. L’Hospital de Sant Joan amb la Malvasia dolça i el Celler Vega de Ribes amb la Malvasia seca Sa Serra.
Terra Madre
Catalunya hi té una presència important en Terra Madre, l’encontre entre les comunitats de l’aliment, esdeveniment paral.lel amb el Salone del Gusto.
Les comunitats de l’aliment catalanes.(agricultors, ramaders, pescadors i productors artesans)
Productors del baluard de la Malvasia de Sitges
Productors del baluard de la Mongeta del Ganxet
Productors d’herbes aromàtiques del Vallés Oriental
Productors d’embotits catalans de Sant Fruitós del Bages
Transformadors de cacao de Lleida
Vint cuiners (dos d’ells del Garraf)
A més de representants dels convivia catalans d’Slow Food, Priorat, Tarragona, Barcelona, Terres de Lleida, Catalunya Central, Garraf, Vallés Oriental, Empordà
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT