VNG
15-06-2009 21:06
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Per aquest motiu, Desperta! col•laborarà amb l’Associació de Veïns de Sant Joan, la colla castellera Bordegassos de Vilanova i els Falcons en la rebuda de la flama del Canigó, que escampa el foc com a metàfora de la llengua i encén, tradicionalment, les fogueres de tots els pobles i ciutats del nostre territori. De la mateixa manera, l’entitat vilanovina organitzarà la nit del 23 de juny una gresca catalana a la Plaça dels Carros amb cançons d’arreu dels Països Catalans per commemorar la Festa Nacional dels territoris de parla catalana, i de passada, l’arribada de l’estiu.
Com a pòrtic d’aquesta diada festiva, Desperta! ha organitzat per al proper divendres 19 de juny, a les 19.30h, a la seu del Servei de Normalització Lingüística del Garraf (Rasa d’en Miquelet, 16) la presentació del llibre de Núria Cadenes “Vine al Sud! Guia lúdica del País Valencià”, una incitació al viatge lúdic cap al territori més meridional dels Països Catalans, una guia sobre el País Valencià elaborada per una principatina que s’hi ha establert i que convida el lector a caminar pel sud i a viure’l. El llibre s’estructura en dues parts: una primera, on l’autora recull les festes més significatives com a punt de partida per a introduir territoris geogràfics en concret, i una segona, que s’ocupa d’articular la història del País Valencià i dels personatges més rellevants nascuts més enllà de La Sènia (Els Borja, Josep Renau o Joan Fuster).
Núria Cadenes i Alabèrnia va néixer a Barcelona, l’any 1970. Entre d’altres llibres, ha publicat “Cartes de la presó” (recull epistolar de la relació amb l'àvia i els amics durant els primers anys que va ser a la presó, entre els 18 i els 24 anys) i “Memòries de presó”, i és autora d’una biografia d'Ovidi Montllor, “L’Ovidi”. També ha publicat a Columna “El cel de les oques” (1999) i ha estat reconeguda amb el premi de narrativa Ciutat d’Elx pel seu recull de contes “AZ”, aparegut aquest 2009. Ha col•laborat en mitjans radiofònics i en diverses revistes (“Descobrir Catalunya”, “Llengua Nacional”...). Actualment treballa de redactora cultural al setmanari “El Temps”.
Acte seguit, després de la presentació del llibre, s’iniciarà un debat sobre la vigència del terme Països Catalans, concebut durant la Renaixença, a mitjan del segle XIX, consolidat durant els anys trenta del segle XX i recuperat, durant la dictadura, per Joan Fuster, que n’actualitzà i enriquí intel•lectualment el concepte. A la taula rodona hi assistiran, a part de la mateixa Núria Cadenes, tres ponents originaris de tres territoris de parla catalana diferents: Rosa Calafat, catalana de Mallorca, psicolingüística, professora de la Universitat de les Illes Balears; Marta Serra, demògrafa rossellonenca i militant de Maulets, i Antoni Arrufat, professor de llengua i literatura catalana a l’IES Manuel de Cabanyes de Vilanova i la Geltrú.
PUBLICITAT
PUBLICITAT