VNG
02-07-2009 19:34
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
La Generalitat de Catalunya, a través dels Departaments d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural i de Medi Ambient i Habitatge, ha desenvolupat un pla de vigilància i control específic per avaluar l’extensió geogràfica i les fondàries que ocupa l’alga Caulerpa racemosa en el tram costaner al nord de Vilanova, on s’ha localitzat, i per avaluar quines són les mesures de control necessàries per evitar la seva proliferació. A partir d’aquesta primera diagnosi es passaran a delimitar les mesures més adients per evitar la seva proliferació.
La Caulerpa racemosa és una alga invasora provinent de la costa oest d’Austràlia que des de l’any 1990 és present a la Mediterrània. Així, per primera vegada es confirma la localització d’aquesta alga a Catalunya, que fins ara s’havia trobat a altres punts de la costa mediterrània espanyola com València, Múrcia o les Illes Balears, però no a les nostres costes.
En concret, la Caulerpa racemosa es va localitzar el passat 27 de juny a dos quilòmetres de la costa – a uns 20 metres de fondària - al nord del port de Vilanova i la Geltrú. Voluntaris del SARC (Centre d’Activitats Recreatives i Subaquàtiques), que participen des de fa anys en la xarxa de vigilància de la qualitat biològica de les praderies de fanerògames marines, van ser els tècnics que van localitzar aquest organisme.
A finals de l’any passat, membres del Centre d’Estudis Avançats de Blanes -CSIC van confirmar la presència per primer cop a la costa catalana de l’alga invasora Caulerpa racemosa a fondàries de 20 a 50 metres mar endins de la costa de Vilanova i la Geltrú, dins el pla de vigilància i prevenció de la implantació d’espècies invasores que desenvolupa des de l’any 1992 l’Agència Catalana de l’Aigua, amb la participació del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB).
Tot i que les primeres mostres van evidenciar la seva existència inicial, immersions posteriors a la zona no van localitzar cap altre rastre de l’alga. Per aquest motiu, des d’aleshores, les administracions, entitats científiques, pescadors i altres associacions han estat alerta per si reapareixia, fet que es va confirmar el passat 27 de juny.
Un cop confirmada i declarada la seva presència a Catalunya i delimitada l’àrea que ocupa, s’avaluaran quines conseqüències ambientals se’n poden derivar i es plantejaran les accions de resposta que es consideren més adients pels experts.
S’ha endegat un pla d’actuació per fer arribar als pescadors catalans un seguit de recomanacions, en cas de trobar aquesta alga a les seves embarcacions o estris de feina:
1.No llençar cap tros al mar. La Caulerpa racemosa pot créixer a partir d’un petit fragment.
2.Tots els estris, armellades, cabs, àncores, etc, que hagin estat en contacte amb l’alga s’hauran de netejar acuradament a terra fins que s’eliminin totalment les restes.
3.Avisar a les confraries de pescadors, clubs nàutics, etc de la presència d’aquesta alga, indicant la seva localització.
4.En el cas de trobar Caulerpa en una zona de pesca, esperar a tornar-hi a calar, fins que s’avaluï el risc.
Tot i la gran quantitat d’estudis que s’estan fent sobre els efectes d’aquesta espècie invasora a la Mediterrània, no s’ha detectat fins ara un efecte negatiu sobre les captures de peixos a les zones on aquesta alga és present, tot i que modifica profundament els paisatges submarins i canvia les abundàncies relatives dels organismes que hi viuen.
L'Agència Catalana de l'Aigua està redactant un programa de mesures dins del nou Pla de Gestió de l'Aigua de Catalunya, que contindrà mesures per al control i eradicació d'espècies invasores aquàtiques que impedeixen l'assoliment del bon estat de les masses d'aigua. La Caulerpa racemosa es suma a la presencia del musclo zebrat i altres espècies invasores que colonitzen els sistemes aquàtics de Catalunya i, per aquesta raó, cal actuar sobretot en la vessant de la prevenció i el control per evitar la seva dispersió.
PUBLICITAT
PUBLICITAT