DIARI INDEPENDENT DEL GRAN PENEDÈS

SITGES

Pressupostos per a la sostenibilitat econòmica


VD

18-04-2010 22:44

A nivell organitzatiu, es reestructurarà i modernitzaran els serveis financers i patrimonials

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

El govern sitgetà portarà a aprovació el proper dilluns un Pressupost General Municipal que s’acompanyarà d’un paquet de mesures orientades cap a la sostenibilitat econòmica. L’actual conjuntura econòmica obliga a emprendre accions per a minimitzar els efectes de la crisi i assolir tres objectius principals:

- Generar noves oportunitats per als treballadors i les treballadores de la vila.
- Reactivar l’economia local.
- Readaptar l’organització municipal per fer compatibles els recursos amb l’acció de govern.

En molt poc temps, Sitges ha experimentat un elevat creixement en tots els àmbits de la vila que ha repercutit en l’organització municipal. Un creixement que s’ha vist reflectit en indicadors com l’augment de població, els serveis i les inversions. Aquest creixement, així com la davallada d’ingressos tributaris procedents de l’activitat immobiliària o la restricció al crèdit a molts sectors econòmics, són alguns dels factors que la política pressupostària municipal haurà de fer front.

En definitiva, cal emprendre accions per assolir eficiència i racionalitat econòmica.

Les mesures

El govern posarà en marxa un pla de sanejament financer amb l'objectiu de perseguir l'estalvi, reduir l'endeutament, absorbir el dèficit acumulat i aconseguir l'estabilitat pressupostària fins al 2013. En aquesta línia, el pressupost preveu l'equilibri entre els ingressos i la despesa, a la vegada que posa en marxa l'optimització de l'organització municipal.

Paral·lelament, es portaran a terme deu mesures bàsiques:

1. Creació del Consell de Govern i creació del Consell dels Comptes Municipals amb l’objectiu d’augmentar la transparència. L’òrgan comptarà amb la participació dels diferents sectors de la vila, experts i grups polítics.

2. Creació de diferents ens amb corresponsabilització públic-privada.

3. Concentració en un sol edifici de la majoria dels serveis i del personal de l’Ajuntament.

4. Aprovació d’un Pla de Sanejament.

5. Assoliment d’una organització adaptada a la nova realitat.

6. Implementació d’un Pla estratègic de Recursos Humans que contempli la implantació d’un ambiciós Pla de Formació pel personal de l’administració.

7. Creació d’un òrgan que gestioni el Pla Marc 2015 de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Sitges. 

8. Desenvolupament del Pla de gestió i usos del patrimoni municipal.

9. Modernització dels recursos tecnològics per assolir una administració “sense papers”.

10. Definició d’un nou model de gestió dels serveis municipals.

Es tracta d’un conjunt de mesures orgàniques, de gestió, tecnològiques, tributàries, pressupostàries, financeres i de control que es concretaran en una sèrie de programes.

En matèria d'organització i recursos, es perseguirà la reestructuració dels serveis que gestionen l'administració financera comptable; es treballarà per una nova definició del model de gestió dels recursos i de les despeses; i la modernització tecnològica de la gestió financera.

D'altra banda, en matèria de política pressupostària, l'Ajuntament preveu en un futur actualitzar les ordenances fiscals i la reducció de l'endeutament a través de la generació de recursos en la gestió patrimonial.

En quant al control financer, i per tal d'assegurar la disciplina pressupostària, es contempla un paquet de mesures com són: les auditories, la millora dels fluxos d'informació, l'estandardització de memòries de gestió dels serveis municipals o l'elaboració d’indicadors.

Pressupost 2010

El pressupost 2010 és un pressupost auster que manté la tendència a la baixa del 2009, i l’equilibri entre els ingressos i les despeses.
En termes generals, el pressupost preveu una contenció d’un 4’2% en el capítol II i IV de despesa corrent. Pel que fa al capítol d’inversions es redueixen en un 57%.

En quant als ingressos, les ordenances fiscals per l’exercici 2010 manté els tipus impositius i les tarifes ja aprovades a l’exercici 2009.

La previsió inicial per ingressos patrimonials és de 2.849.100 €. Inclou els ingressos procedents dels interessos bancaris i de les concessions administratives, de les quals cal destacar els cànons de la concessió de les places d’aparcament de l’Escorxador, la concessió administrativa d’Aiguadolç, les pedreres, les platges i la portada d’aigua d’Abrera.

Distribució del pressupost per àrees

Entre les partides que incrementen el seu pressupost es troben la destinada a ocupació que puja un 52% respecte l’any 2009, educació incrementa un 23%, comerç un 68%, serveis socials un 8%, mobilitat un 64% i projectes estratègics un 75%.

 

 

Pressupost de l’Ajuntament i les empreses municipals

 

Tancament de l’exercici 2009

Sitges ha tancat l’any 2009 amb un 112’31% de ràtio en deute viu, a diferència del 116% de l’exercici del 2008. Segons el darrer informe del Ministeri d’Economia I Hisenda, aquesta xifra situa Sitges en el 104è lloc de tot l’estat i el 27è de tot Catalunya; el que representa una lleugera millora respecte l’any 2008 quan la vila se situava en la 90è posició de tot l’Estat i en la 21a posició a nivell català.

Del tancament de l’exercici 2009 es desprenen despeses pendents d’aplicar al pressupost per import de 5.555.679,85 euros (factures i sentències judicials).

En relació als ingressos, el 2009 pateix una forta davallada dels ingressos, es manté l’IAE, disminueix l’impost de construccions; i finalment baixen les taxes i els interessos.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.