VNG
18-05-2010 23:20
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
El Centre Cívic Mar va ser ahir l'escenari de la trobada del Consell Assessor de Baix a Mar. En l'acte es van tractar tres temes cabdals: el balanç dels primers mesos de funcionament del CAPI de Baix-a-mar i els seus projectes per als propers mesos, el programa 'Pacient expert' i el Projecte d'Intervenció Integral La Marina, que s'ha presentat en la darrera convocatòria de la Llei de Barris de la Generalitat de Catalunya.
La trobada va comptar amb la presència de Iolanda Sánchez, primera tinent d'alcalde i regidora de Governança, Participació i Medi ambient; Encarna Grifell, regidora de Serveis socials, Salut i Convivència; Joan Martorell, regidor d'Urbanisme i Planejament, i Xavier Oller, regidor de Projectes urbanístics, Paisatge i Habitatge.
La directora del CAPI de Mar, Begoña Iglesias, va fer un balanç dels primers cinc mesos des de la posada en funcionament del centre, així com també va avançar els nous projectes que tenen previstos d'iniciar properament. En aquest sentit, la directora va fer un repàs de les demandes que hi va haver els primers temps per part dels usuaris i quina ha estat la resposta. Quant a temes d'accessibilitat, un dels punts que ja han trobat solució és el de demanar hora a través d'Internet, la qual cosa ja es pot fer a hores d'ara. Així mateix, el sistema de funcionament permet tant obtenir hora de visita dintre mateix de la consulta (sense necessitat de passar novament pel taulell), com a través dels circuits administratius fer la consulta sense necessitat d'entrar-hi.
Un dels aspectes que es vol potenciar des del centre és, entre d'altres, és l'accés a professionals assistencials a través del telèfon, el seguiment de demores, incrementar l'ús de la recepta electrònica o enviar SMS per recordar les visites.
Així mateix, demandes i queixes que havien fet en el seu moment els usuaris han permès millorar alguns punts conflictius que es generaven a nivell de funcionament ordinari. En aquest sentit, una de les millores més importants que ha introduït el CAPI de Baix-a-mar és el de disposar ja de dos pediatres, tot i que també en el centre hi ha metges de família que poden atendre alguns dels pacients.
Com a servei integral que és aquest ambulatori, el centre pot actuar a tots els nivells davant d'una patologia, ja no tan sols a nivell mèdic sinó també a nivell social. Vist des de diferents perspectives es pot fer una diagnosi i una millor resposta en cada un dels casos i detectar més fàcilment situacions de risc.
Precisament, un dels nous programes que s'iniciaran de cara al mes de setembre serà el del 'Pacient expert', un dels altres temes que es van presentar ahir a la reunió. Es tracta d'una iniciativa en què el propi malalt actua com a assessor d'altres persones que pateixen la seva mateixa malaltia. Després de rebre la formació per part dels professionals competents, el 'pacient expert' esdevé una figura de suport a grups de malalts que es troben en les seves mateixes circumstàncies, i des de la seva experiència personal, pot ajudar-los i comprendre'ls millor; coneix la seva malaltia i sap com gestionar-la. Aquest 'pacient expert' no substitueix en cap cas el metge, però desenvolupa un paper de suport i acompanyament per als altres malalts del grup. Es genera d'aquest manera una interrelació d'experiències i coneixements, i es milloren els hàbits, com la presa de medicaments. L'objectiu del programa és millorar l'autocura i la qualitat de vida d'aquests pacients i dotar-los d'un rol més actiu i de coresponsabilitat.
En el torn de paraules, els assistents a l'acte van preguntar si el CAPI de Baix-a-mar està en disposició d'accedir a l'historial mèdic del pacient, estigui en el centre que estigui. Els professionals del centre van explicar que a hores d'ara ja es pot accedir a l'historial clínic de la majoria de centres, així com a proves realitzades a l'ambulatori, tot i que encara hi ha accessos que no estan disponibles, com és el cas de les plaques fetes a Sant Camil o a Sant Antoni.
També van preguntar pel consell de participació, un organisme que ha de servir perquè els usuaris del centre, a través de la seva experiència personal, puguin ajudar a millorar el funcionament del centre i detectar les possibles mancances que s'hi puguin produir.
Després d'això, el coordinador de l'Àrea de Ciutat Sostenible i Participació de l'Ajuntament, Francesc Surroca, va presentar les línies principals en conformen el Projecte d'Intervenció Integral La Marina, que pretén donar un impuls integral a la millora d'aquest barri, tal i com es va fer en el seu moment amb el Nucli Antic. El projecte s'ha presentat en la setena convocatòria de la Llei de Barris que impulsa la Generalitat de Catalunya, i parteix de la diagnosi que va resultar del procés participatiu que es va fer l'any 2006.
Entre d'altres actuacions previstes hi ha la urbanització del torrent de la Pastera, un cop s'hagi realitzat el cobriment (que s'inicia ara). També hi ha prevista la construcció d'una biblioteca, l'arranjament de carrers per convertir-los alguns d'ells en plataforma única i resoldre els problemes d'aparcament que hi ha actualment al barri. Els grans problemes que s'han detectat al barri són les pudors del torrent (qüestió que ara es resoldrà), el problema amb els residus, la manca de zones verdes i els problemes d'aparcament. En cas que la Generalitat no adjudiques la Llei de Barris al projecte, alguns d'aquestes problemàtiques que s'han detectat caldrà resoldre-les.
Quant a la façana marítima, les actuacions incloses passen per l'arranjament del passeig des de la rambla de Joan Baptista Pirelli fins al Far de Sant Cristòfol, tot i respectant l'especificitat de cada un dels seus trams.
També es contempla la reforma de l'edifici del Far, l'ampliació del Centre Cívic Mar, o l'adequació del local de la Rajanta, així com programes d'ajuts econòmics, projectes formatius i socials, o l'actuació en el pas sota via del carrer de la Llibertat.
El Projecte d'Intervenció Integral La Marina té un pressupost previst de 19.000.000 euros, que es cofinançaria entre l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Generalitat de Catalunya, i que tindria una previsió d'execució de 5 anys. Tot i amb això, es va insistir que el primer pas és que el Govern català adjudiqui la convocatòria.
En el torn de paraules els assistents van preguntar per la ubicació concreta de la futura biblioteca, com es resoldria el problema dels cotxes i on es realitzarien nous aparcaments, com seria la intervenció en els eixos del carrer de la Llibertat, carrer de les Canàries i el carrer de les Balears, i quina intervenció tindria la plaça del port.
PUBLICITAT
PUBLICITAT