CUBELLES
23-08-2010 19:46
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
La Junta de Govern Local ha aprovat definitivament l’adjudicació del projecte i les obres de la primera fase de la construcció de la xarxa d’aigües pluvials del barri marítim i el sistema de bombament de la conca de llevant a l’empresa Hidrocanal S.L., per un import de 1.331.568,99 €, que representa una rebaixa del 13,5% respecte al preu de sortida de la licitació (1.540.000 €). La característica més destacada del projecte, que està en fase de redacció, és la construcció d’un dipòsit de retenció de les aigües pluvials.
Els problemes endèmics d’inundacions al barri marítim de Cubelles sempre han preocupat als governs del municipi. En les darreres legislatures s’ha portat a terme alguna actuació per tractar de reduir la problemàtica, com la construcció de l’estació de bombeig de Bardají i Marítim (2006), que va resoldre bona part dels problemes de les aigües residuals del sector; o l’ampliació de les canonades del Bardají, entre la carretera i l’estació de bombament de l’Av. Onze de Setembre (2009). Tot i això, els problemes d’inundacions al sector Marítim, especialment al costat est, s’han vingut repetint històricament en casos de pluges d’intensitat alta. Això és degut al fet que tot aquest sector és pràcticament pla i no hi ha punts d’abocament naturals per a les aigües de pluja, una situació que s’agreuja perquè no hi ha un sistema separatiu d’aigües pluvials i fecals, per la poca alçada que tenen les voreres i que el passeig Marítim fa de barrera a l’evacuació de les aigües cap a la seva sortida natural, que seria el mar.
Davant d’aquesta problemàtica, i com un dels acords recollits al Pla de Mandat, el Govern municipal va encarregar a Sorea un estudi hidràulic de la problemàtica, que va concloure amb la conveniència de construir una nova xarxa de pluvials independent en aquesta zona, així com un dipòsit de retenció d’aigües pluvials. Ara l’empresa adjudicatària haurà de desenvolupar l’avantprojecte redactat per SBS, Simon i Blanco SLP, en el qual es determina la necessitat d’actuar en la xarxa de clavegueram (canonades, embornals, pous, reixes...); la construcció d’un dipòsit de retenció d’aigües pluvials, que es podria ubicar entre els carrers de les Roses, Tarradellas i pg. Marítim; una estació de bombament i una estació elèctrica transformadora; i la pavimentació dels carrers afectats per les rases.
L’obra ha de resoldre, segons el titular de l’àrea de Territori, Planejament i Ciutat Sostenible, Miguel Ángel López, “el 95% de la problemàtica que hi ha en aquella zona”, deixant a banda les grans trombes d’aigua que “són imprevisibles i davant les quals poca cosa es pot fer”. El fet diferencial del projecte el marca la construcció d’un dipòsit de més de 1.500 m3, que recollirà les aigües pluvials. “En els 10 primers minuts de pluja”, explica López, “es netegen els carrers i les aigües són brutes”. Per això, aquestes aniran a un dipòsit més petit, des del qual posteriorment es bombejaran al clavegueram general per a la seva depuració normal. Però les aigües ‘netes’ arribaran al dipòsit gran, que les acumularà fins a la seva màxima capacitat per a poder-les utilitzar en el reg dels parcs i jardins municipals o en tasques d’extinció d’incendis. L’excedent d’aigües de pluja es bombejarà al Torrent de Santa Maria.
L’avantprojecte, que s’ha presentat als representants veïnals, s’ha de formalitzar en un projecte que ha d’elaborar la pròpia adjudicatària. “Es tracta d’una nova modalitat contractual”, explica el regidor, “que ens permet retallar els terminis del projecte”. Tot i això, les obres han d’iniciar-se preferentment dins del mes de setembre i estar enllestides cap a finals d’any. “Hem d’aconseguir-ho, perquè l’ACA ens demana justificar els diners que aporta –en virtut del conveni de compensacions per la construcció de la dessalinitzadora de Cunit- abans de finalitzar l’any”, apunta Miguel Ángel López. La resta de recursos per finançar el projecte estaven consignats en el pressupost 2009.
PUBLICITAT
PUBLICITAT