Vegueria del Penedès

VNG

El Consell Escolar Municipal aprova la zonificació escolar


VD

02-12-2010 22:26

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El Consell Escolar Municipal (CEM) va decidir, en una votació realitzada ahir a la tarda, amb 23 vots a favor i 12 en contra, la implantació de la zonificació escolar a Vilanova i la Geltrú. Els seus membres, entre els quals hi ha representants de la Corporació municipal, mestres i professors/es, pares/mares d'alumnes, alumnes, personal d'administració i serveis de centres, direcció de centres públics i de centres concertats; s'han decantat per implantar aquest reformulat model per a l'adjudicació de places a les escoles d'educació infantil i primària a la ciutat després de diversos anys seguint els criteris de zona escolar única.

La zonificació escolar aprovada, que compta amb molts elements diferenciadors respecte el model de zones tradicional, com l'eliminació de la divisió de la ciutat en quatre grans zones, garantirà l'accés a una escola propera al domicili al total dels 800 infants que el proper curs començaran educació infantil o primària i permetrà adaptar el sistema de preinscripció a les necessitats d'una societat i d'una ciutat que ha evolucionat considerablement en els darrers 10 anys.

Aquest matí, la regidora d'Educació i Treball, Míriam Espinàs, ha explicat que "l'Ajuntament tenia interès a canviar el model de zona única i va estudiar el model que se seguia a Barcelona i Reus que té en compte els centres escolars més propers a l'adreça on viuen els infants". En aquest sentit, la regidora Espinàs ha destacat el fet que com a mínim les famílies "disposaran de 30 punts per a les set escoles més properes a casa serva, cinc de públiques i dues de concertades". Aquesta selecció d'escoles, ha continuat explicant la regidora d'Educació, es realitza a través d'un nou programa informàtic basat en barems de proximitat, fet que permetrà una distribució escolar més justa segons la zona de residència de l'alumne.

Malgrat el nou sistema tampoc no garanteix que totes les famílies puguin accedir a l'escola triada com a primera opció, Míriam Espinàs creu que "sí es pot garantir a les famílies que entraran a una de les escoles qualificades com a properes al seu domicili".

Els pares i mares ja poden consultar aquest programa, que ha estat treballat per una comissió del Consell Escolar Municipal formada per representants de l'escola pública, concertada i pares i mares, a través del web de l'IMET. Per conèixer els centres als que es pot optar a fer la preinscripció amb la màxima puntuació (30 punts), només s'ha d'indicar l'adreça del lloc de residència de l'infant.

A la presentació del nou model de zonificació també hi han assistit dues directores d'escola pública i concertada de VNG, Montserrat Barti i Imma Ferrer, membres de la comissió del CEM que ha treballat en la nova proposta de zonificació escolar. Sobre el canvi de model, Montserrat Barti, directora de l'escola pública Sant Jordi, ha afirmat que "aquest canvi era un tema que estava sobre la taula des de feia temps perquè VNG s'ha fet molt gran i donar prioritat a escolaritzar els nens i nenes seguint criteris de proximitat potser és una manera de fer més justa". Sobre la proporció per la qual s'ha optat, cinc escoles públiques i dues de concertades, Montserrat Barti ha explicat que "hi ha moltes escoles que per la presència de germans al centre potser ja no disposaran de gaire places lliures, per aquest motiu s'ha ampliat el nombre d'escoles per zona per intentar evitar que cap família quedi fora d'aquesta àrea marcada com a pròxima".

Per la seva banda, Imma Ferrer, directora de l'escola concertada El Cim, ha destacat el fet que "aquest nou model de zonificació respecta la possibilitat de les famílies de poder triar escola i per això ens ha agradat ja que pensem que dins les set escoles alguna hi haurà que coincidirà amb les necessitats de les famílies".

Així doncs, si el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya dóna el seu vist-i-plau, es preveu que el proper període de preinscripció per al curs 2011-12, als voltants del mes de febrer, ja estigui en funcionament aquest nou sistema basat en un criteri de proximitat.

Un cop analitzats els centres on s'hi pot accedir amb la puntuació màxima, cada família haurà d'omplir el full de preinscripció com s'havia fet sempre. En aquest sentit, els pares i mares dels infants hauran de presentar la sol·licitud de preinscripció al centre educatiu que escullin en primera instància, o a la oficina InfoImet, juntament amb tota la documentació requerida.

Mesures per evitar el frau
Quant a les mesures que s'adoptaran per evitar els frau, mitjançant falsos empadronaments, la regidora d'Eduació ha explicat que "tenim el permís per demanar més dades per assegurar-nos que no hi hagi frau d'empadronament". Míriam Espinàs ha afirmat que "la llei ens ampara i per evitar-ho demanarem més documentació del que es feia fins ara".

Votacions cada tres anys
El Consell Escolar Municipal és un òrgan de consulta i participació de tots els membres de la comunitat educativa en temes d'educació, en l'àmbit no universitari i amb territorialitat municipal. La seva finalitat és promoure la participació i l'estudi, així com també el debat de diverses problemàtiques de la ciutat en l'àmbit de l'educació.

En aquest sentit, aquest òrgan realitza cada tres anys una votació sobre el model d'adjudicació de places a les escoles d'educació infantil i primària de la ciutat (zona única o zonificació). La votació d'avui s'ha realitzat quatre anys després de la darrera, ja que es va concedir un any de pròrroga en el qual s'ha acabat de desenvolupar aquest nou model de zonificació que es va escollir ahir i el programa informàtic que el sustenta.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.