SITGES
11-04-2011 19:48
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
L’edifici de l’Escorxador ha acollit aquest diumenge l’entrega de premis del IXè concurs de dibuix de les Jornades Solidàries. Sota el lema “El dret a ser infant: infància robada o infància viscuda”, enguany les Jornades han posat l’accent en els més de 20 anys de la Convenció dels drets de l’Infant de l’ONU (1989).
En el concurs han participat alumnes de primària de les cinc escoles de Sitges. Xavi Serrano, de l’Escola Pia, i Ares Rodríguez, de l’Esteve Barrachina, han obtingut el primer premi en les categories de primer i segon de primària respectivament. Pel que fa al tercer i al quart, els guanyadors han estat Marçal Monasterio, de l’Esteve Barrachina; i Marco Anoro, del Maria Ossó. Finalment Mireia Pinies, de l’Escola Pia, es va endur el primer premi de cinquè de primària, mentre que Ariadna Ferran, també de l’Escola Pia, és la guanyadora de sisè. En total es van premiar 29 nens i nenes de primària en un acte que ha arribat aquest any a la seva novena edició.
Precisament el treball amb les escoles és una de les principals activitats del Cicle de Primavera de les Jornades. Des de l’any 2002, els organitzadors de les Jornades han establert la distribució de material didàctic elaborat per Intermón- Oxfam i per altres onegés als alumnes de primària de Sitges, per tractar a nivell escolar la temàtica relacionada amb cada edició. La finalitat és educar als més petits, per tal de transmetre uns valors des de l’inici del cicle educatiu. L’èxit ha acompanyat aquesta proposta i cada any augmenta el nombre d’escolars que participen en el concurs. Des de fa tres anys, la convocatòria ha superat els 1.000 dibuixos, el que representa més de 8.000 obres lliurades en els darrers nou anys.
La cloenda del concurs ha coincidit també amb la celebració dels 10 anys de les Jornades Solidàries, com va recordar Joan Pere Guzmán: “Una dècada de treball en favor de la cooperació, la pau i la solidaritat”. Durant aquest temps, les Jornades han mobilitzat més de 20.000 persones que han participat directa o indirectament en qualsevol dels actes promoguts des de l’organització. A més, la iniciativa ha consolidat un calendari propi d’activitats que, en l’actualitat, es divideix en dos cicles: el de Tardor i el de Primavera.
Dins el Cicle de Tardor, gairebé un centenar d’entitats han estat presents a la Fira d’Entitats, que se celebra el mes d’octubre. L’objectiu de l’activitat és aproximar al ciutadà a la cooperació, la interculturalitat, als drets humans i a la cultura de la Pau. La Fira d’Entitats serveix també per promoure la venda de productes de Comerç Just que s’ha donat a conèixer amb les populars xocolatades i amb la promoció i venda de productes tèxtils, cafè, alimentació, begudes ètniques i artesania, així com a través de diferents publicacions procedents d’entitats i onegés.
Una altra de les activitats incloses en les Jornades Solidàries és el cinefòrum, al que han assistit més de 700 persones i en el que s’han projectat pel·lícules seleccionades per l’experta en cinema Carmen Gallego. Alguns dels títols com El gran dictador, La cortina de humo, El señor de la guerra o La vida secreta de las palabras han permès reflexionar sobre la situació que afronten altres països davant realitats llunyanes al món occidental. La proposta per aquest 2011 és Las tortugas también vuelan que es podrà veure el 16 d’abril, a les 19.00 hores, a l’auditori de l’Edifici Miramar.
Però a més, les Jornades Solidàries han portat a Sitges 10 anys d’espectacles com la “Ballaruca d’arreu del món” o “Amb el cafè deixat d’històries” i altres propostes de Pallassos Sense Fronteres o Save the Children per mostrar diferents realitats i conscienciar també al públic infantil.
Les Jornades Solidàries van néixer el juliol de 2001, en una proposta conjunta dels aleshores regidor de l’Ajuntament de Sitges, Joaquim Millán, i coordinador de Càrites- Ajuda Fraterna, Abraham Verdejo. L’entitat Sitges Solidari, en aquell moment acabada de néixer al municipi, es va sumar a la proposta i l’octubre de 2001 es forma el grup impulsor de les Jornades. Actualment, Sitges Solidari, Setem- Catalunya, Amics de Kamba Beó Neré, Conosud i Intermón- Oxfam impulsen les Jornades Solidàries.
En aquests 10 anys, l’organització ha incidit en temes com la “Cooperació internacional i Cultura de la Pau”; “Interculturalitat, integració, un repte per a tots”; “Els objectius del Mil·lenni… rumb cap a una vida digna”; “Passa’t la pau, trenca amb la violència” o el tema central de les Jornades 2011, “El dret a ser infant: infància robada, infància viscuda”. Aquestes temàtiques s’han abordat a partir de conferències i lectures de manifests a càrrec de conegudes personalitats com Arcadi Oliveres, Toni Soler, Sami Naïr, Asha Miró, Salah Jamal o Lucrecia.
PUBLICITAT
PUBLICITAT