Vegueria del Penedès

SITGES

Sitges presenta un projecte destinat a potenciar l’experiència de les persones grans


VD

01-05-2011 23:03

L’Ajuntament de Sitges ha presentat aquest dijous el Projecte E-3 'Temps teu, temps per a Sitges' destinat a posar en valor l’experiència de les persones grans a la vida social de la vila

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

L’experiència social, professional o municipal de les persones grans a la vida dels pobles és un valor amb un fort potencial. Amb aquesta finalitat, l’Ajuntament ha presentat aquest dijous a l’Edifici Miramar el Projecte E-3 “Temps teu, temps per a Sitges” a través del qual s’identifiquen els àmbits, les funcions i les tasques on es pot aprofitar l’experiència de la gent gran: el seu coneixement, el temps, l’experiència o la motivació. Així, el projecte vol posar en valor el potencial de la gent gran com a recurs social per a Sitges.

Les persones grans constitueixen un col·lectiu dinàmic que es troba en creixement. Actualment, el 16 % de la població catalana és major de 65 anys i s’estima que serà el grup de població que més augmentarà en els propers anys, fins el punt de pràcticament doblar percentatge de menors de 15 anys en l’horitzó de 2041 (27% i 15%, respectivament).

Els nous jubilats, en relació a generacions precedents, tenen un nivell formatiu cada vegada més elevat, una trajectòria professional més rica, un millor estat de salut i major proactivitat. L’increment de les trajectòries professionals i vitals ha diversificat els seus interessos i les seves necessitats.

Una de les majors inquietuds de la gent gran és la necessitat de sentir-se útil a la societat, mantenint d’aquesta manera la satisfacció personal derivada del treball i de l’activitat. S’estima que d’aquí a 30 anys, a Catalunya pràcticament hi haurà dues persones majors de 65 anys per cada persona en edat laboral.

Actualment, quan les persones arriben en edat de jubilació poden aportar la seva experiència i el seu coneixement a través d’una gran diversitat de vies de voluntariat, convertint-se en un recurs per a la comunitat. S’estableix, doncs, una relació on tothom hi guanya, ja que el voluntariat aporta molts beneficis a la gent gran. Per aquest motiu, en els darrers anys s’ha donat un increment en el nombre d’iniciatives de voluntariat amb participació de persones jubilades. Així doncs, fomentar i incrementar aquest tipus d’activitats per augmentar el nivell de salut (tant física com mental) de la gent gran, és un dels principals objectius del Projecte E-3. I és que el desenvolupament d’un voluntariat és l’activitat més propera a les dinàmiques laborals, a l’hora que permet mantenir i augmentar les xarxes socials, i, sobretot, reforça la cohesió social.

El Projecte E3 dibuixa una diagnosi del territori i analitza les diferents possibilitats que Sitges ofereix a les persones grans. També extreu algunes conclusions sobre la realitat que envolta a dia d’avui la gent gran.

Entre aquestes conclusions, es destaca que les persones grans quan es jubilen ho fan amb un millor estat de salut que mai. Fins els 75 anys poden jugar un paper actiu en diversos sectors de la societat. Aquest col·lectiu constitueix, doncs, una bossa de demanda diversa per desenvolupar activitats en la vida local durant el període de la jubilació.

El Projecte destaca també que entre els jubilats es troben persones amb una formació i trajectòria professional d’alt nivell, com per exemple ex-directius, emprenedors, empresaris, professors o metges, que poden aportar amb la seva participació, experiències, accions i coneixements de gran valor per a la vida d’un municipi.

La iniciativa “Temps teu, temps per a Sitges” pretén enfortir la col·laboració entre els sectors associatius i el sector públic per tal de potenciar i incrementar les funcions del voluntariat de la gent gran, afavorint d’aquesta manera la cobertura de les necessitats reals del municipi en els sectors social, econòmic i territorial.

Les àrees temàtiques de major participació voluntària de la gent gran a nivell nacional i internacional que han registrat una major incidència de programes de voluntariat són medi ambient (28%), les Iniciatives civils i comunitàries (22%) i acció social (21%). En l’àmbit de la gestió pública local, les àrees menys cobertes són les relacionades a la promoció econòmica i a l’assessorament empresarial.

El potencial i l’experiència professional de la gent gran pot anar més enllà i emprar-se en la millora de l’eficiència de molts serveis i equipaments, tant municipals com fora de l’àmbit local. En aquesta línia, el Projecte E3 ha presentat 24 programes-marc que engloben diferents iniciatives de voluntariat sènior. Alguns d’aquests programes recullen activitats que ja es porten a la pràctica actualment, mentre que altres suposen una innovació. Els programes es classifiquen en quatre grans àmbits:

- Voluntaris per al coneixement: assessorament empresarial; assessorament professional; ambaixadors; amfitrions; i gestió d’equipaments.

- Voluntaris per a la Comunitat: memòria i patrimoni; avis a les escoles; voluntaris pel civisme; dones per la integració; voluntaris a Biblioteques

- Voluntaris per a l’entorn: gent gran per a la mobilitat; custòdia d’espais Públics; gent gran per la natura; City Checking i Descobrim la Ciutat

- Voluntaris per la Gent: gent gran comprant; gent gran per la gent gran sola; gent gran per la Llar Digne; gent gran pels malalts i voluntaris a tallers.

Gabriel Ferraté i Pascual

El Projecte E-3 “Temps teu, temps per a Sitges” de l’Institut Cerdà s’ha presentat aquest dijous a l’Edifici Miramar i ha comptat amb la presència de l’alcalde de Sitges, Jordi Baijet, i del President de l’Institut, el Sr. Gabriel Ferraté i Pascual.

Ferraté és catedràtic emèrit honorífic de la Universitat Politècnica de Catalunya, és President de Caixa Tarragona i President del Consell Assessor per al desenvolupament sostenible de Catalunya. Ha estat Rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Rector de la Universitat Oberta de Catalunya, Director de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Industrials de Barcelona, Director General d’Universitats i Investigació, i Director General de Política Científica de l’Estat Espanyol, Vicepresident de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica (CIRIT) de la Generalitat de Catalunya i President de la Fundació BCD-Barcelona Centre de Disseny.

És membre de l’Institut d’Estudis Catalans, de la Fundació Gran Enciclopèdia Catalana, de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, i de la Real Acadèmia de Ingenieria de España, i ha rebut nombrosos premis i distincions.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.