COMARQUES
31-07-2011 19:47
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Serà el turisme que sostindrà l’economia catalana?
No sé si la sostindrà, però sí que ajudarà a sortir de la crisi. És una realitat. És evident, només s’ha de passejar una mica per Barcelona per veure la quantitat de turistes que estan arribant.
Com influeixen les retallades del Govern a la Direcció General de Turisme?
Influeixen igual que en altres àrees, però jo sóc optimista. Jo trobo que això és una oportunitat. Podem aprofitar per trencar amb algunes inèrcies que són absolutament innecessàries. Cal establir molt bé les prioritats per tal de reduir i millorar les inversions de diners que es fan. És el moment de treballar de maneres diferents.
En temps de crisi cal augmentar la promoció?
Sí, jo sóc partidària d’augmentar-la i, sobretot, perquè els països emissors ja estan superant la crisi. Són aquests els que ens han de marcar les accions a fer. Al meu entendre hi ha dos requisits fonamentals per la promoció turística que són les connexions aèries i els temes burocràtics com són els visats. Si et fallen aquests dos requisits no val la pena destinar molts esforços a la promoció. Per exemple, nosaltres a Xina ja tenim un centre de promoció perquè s’està preparant aquest mercat. Un altre exemple és que de cara a l’octubre volem posar un centre d’aquest tipus als Estats Units perquè hi ha un número de vols que justifica aquesta promoció.
Què s’ha de plantejar el sector turístic català?
A Catalunya hem de tenir dos objectius claríssims. L’un és tot el tema de la sostenibilitat i els recursos naturals perquè els mercats emissors comencen a prioritzar tots aquests temes. Nosaltres hem de ser els primers. L’altre objectiu és el de les noves tecnologies. Hem de donar un suport tecnològic al nostre client tan abans de venir, durant la seva estada i quan ja ha marxat. Hi ha molta competència entre diferents destinacions i cal que marquem la diferència.
Vosté prové del sector privat. És potser per això que sempre destaca la necessària col·laboració entre sector públic i privat?
Sí, jo crec que és indispensable. Penso que el sector públic ha d’estar al servei del sector privat. No es pot perdre el contacte amb el sector privat i treballar de forma aïllada. És important que hi hagi una connexió entre aquests dos sectors.
Fins ara hi havia hagut prou col·laboració pública-privada?
S’ha d’incrementar aquesta col·laboració. De fet, aquest és un dels eixos que vull implementar en les nostres polítiques. En el sector turístic i, sobretot en l’àrea de promoció, hem d’anar junts amb el sector privat. No té sentit que promocionem un país si el sector privat no presenta una oferta concreta per aquell territori. La meva manera de fer serà actuar conjuntament en la mesura de les nostres possibilitats.
Quines accions s’han començat a portar a terme per incentiva aquesta relació?
Hem començat canviant una mica la comunicació amb el sector. Hi havia poca comunicació, per no dir nula. Això ja era una percepció que jo tenia quan estava al sector privat. És important treballar, però també explicar el que s’està fent i és el que nosaltres volem fer. A més de voler estar al sector privat, volem estar als territoris i al món local. No podem estar tancats, hem d’obrir les portes i les finestres per explicar el que estem fent, però també escoltar els suggeriments per a millorar la nostra tasca.
Una de les prioritats que es va plantejar va ser l’elaboració del Pla Estratègic.
Sí, exacte. Ara mateix ja hem començat a tramitar el Pla Estratègic que esperem que pugui estar per finals de setembre. Una de les qüestions que haurà de tractar aquest Pla és una reflexió sobre les marques turístics. No és que haguem de reduir o augmentar les marques, sinó que cal que hi hagi una planificació del nostre país com a destinació turística, tant a nivell nacional com a nivell internacional. El Pla Estratègic ens haurà de donar un full de ruta en relació a aquesta qüestió, però també a d’altres com són la dinamització, la programació del territori, etc. Ens ha de dir cap a on hem d’anar en els pròxims vuit anys.
Lligat amb això es volia impulsar un Pla de Màrqueting.
Són processos simultanis. Nosaltres acabarem el Pla Estratègic i al final del procés, quasi simultàniament, es començarà a treballar amb el Pla de Màrqueting. No sóc partidària, però, de fer un Pla Estratègic per estudiar molt el sector turístic perquè a Catalunya ja tenim molts estudis, sinó que volem desplegar les accions que es faran els pròxims anys. Personalment vull que es doni molta importància al coneixement. Catalunya té unes característiques singulars que fan que vinguin turistes, però ens hem de preocupar de saber com són els que venen i què busquen. Tenim poc coneixement dels nostres clients i ho hem de millorar.
Una altra de les prioritats que es marcava en aquest mandat és la constitució de la Taula de Turisme.
La Taula de Turisme es constituirà quan estigui pràcticament acabat el Pla Estratègic i tindrà unes cinc comissions. La finalitat d’aquesta Taula serà reunir el sector públic i el privat per valorar, controlar i supervisar l’aplicació del Pla Estratègic. Des de la perspectiva de promoció ja existeix perquè tenim l’ACT, però hem de tenir un organisme que vagi més enllà perquè el turisme és molt més ampli. Aquest organisme serà la Taula de Turisme. El turisme és molt més que promoció, ja que també és formació, coneixement, innovació, tecnologia, dinamització del territori, etc.
Moltes de les empreses de Catalunya i del sector turístic són petites i mitjans (PIMES). Quines accions s’han impulsat per ajudar-les?
Estem treballant en dues línies. Una és la d’obrir línies de finançament per a PIMES turístiques. Aquest any 2011, però, aquesta acció està parada, ja que ens trobem davant un moment de crisi. De moment, el que s’està fent és facilitar avals. La segon línia és la d’analitzar tota la normativa que els efecte directa o indirectament, per veure com podem agilitzar els tràmits que han de fer les empreses i que tenen uns costos.
L’aeroport del Prat acabarà sent un hub i tindrà més vols intercontinentals?
S’estan fent molts esforçós perquè l’aeroport del Prat tingui més connexions. Per exemple, fa tres anys no teníem vols directes a Miami, als Estats Units o a Colòmbia. Un repte important és incidir més en el mercat asiàtic, és un mercat al qual tenim pendent arribar. Això ens interessaria molt. Jo sóc optimista i crec que acabarà sent un hub. En els darrers anys han augmentat molt la quantitat de vols directes a Barcelona. S’està treballant en aquest sentit.
Expliqui’ns les previsions per aquest estiu en quan a l’arribada de turistes.
Crec que aquest estiu vindran més turistes. No m’agrada fer previsions perquè és un sector molt susceptible a qualsevol causa exògena. Qualsevol cosa et pot trencar la temporada: una epidèmia, un terratrèmol, etc. De gener a març, que són mesos normalment fluixos, hem tingut uns creixements moderats. Al maig ja s’ha vist un canvi amb un creixement del 6%. Anirem veient, però pot ser que acabem l’any amb un 4% que no està gens malament.
De quins països seran majoritàriament els turistes?
El turisme rus serà possiblement un dels que augmentarà més. Segurament també ho farà el turisme alemany i nòrdic. Penso que quasi tots els turistes de països emissors augmentaran una mica. Pel que fa al turisme de proximitat penso que hauria d’augmentar molt més. Serà fluix, ja que tenim una situació econòmica de crisi.
PUBLICITAT
PUBLICITAT