Vegueria del Penedès

FLASH

Els menús de l'amic de Víctor Balaguer


L'Hora

29-10-2002 7:48

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!


Diuen que anar, ara, a les biblioteques pot ser guai. Dissabte vaig descobrir que anar a la biblioteca museu Víctor Balaguer, a més, pot fer venir saliveres. La biblioteca vilanovina, a més de les col·leccions més acadèmiques, té un dels llegats de menús del segle XIX i XX més importants de Catalunya. La col·lecció, no gaire divulgada fins ara, aplega milers de menús, recopilats, en gran part pel doctor Thebussen -anagrama de la paraula Embustes, germanitzada amb l'addicció d'una «h»-, un excèntric i peculiar escriptor de Medina Sidonia (Cadis) i amic de Víctor Balaguer. Darrere d'aquest pseudònim s'amaga l'escriptor Mariano Pardo de Figueroa (1828-1918), considerat un dels primers gastrònoms de la història. Aquest personatge va ser un dels creadors de la targeta postal que encara alguns envien per felicitar el Nadal, col·leccionista d'ex-libris, autor de llibres de gastronomia, amic personal del cuiner del rei Alfons XIII i excèntric col·leccionista de menús. A la biblioteca es pot veure el producte del seu meticulós treball de col·leccionisme gastrònom, gràcies a l'amistat que va mantenir amb Víctor Balaguer i per tant l'evolució de la cultura de la cuina catalana des del segle XIX fins ara. Completen aquest llegat els menús recopilats pel doctor Mapelli del segle XX, el qual va cedir tota la seva col·lecció a la biblioteca a meitat dels anys 80 del segle passat
Àpat reial

Dissabte, com deia, vaig descobrir l'existència d'aquest llegat assegut a taula, però no pas a la de la biblioteca. L'hotel Cèsar ens havia convidat a una sessió d'Apats reials en què se servia el menú que el rei Alfons XIII, un jove de 22 anys, va fer en una de les seves visites a Barcelona. El menú no formava part del llegat de Balaguer però sí que havia estat recopilat per l'excèntric Pardo de Figueroa. En aquest cas formava part de l'arxiu de la Casa Reial.
Després del sopar, el gastrònom vilanoví Pere Tàpies va donar contingut al sopar i va descobrir als comensal
s qui era el doctor Thebussen. Durant el sopar, els comensals van degustar cinc plats diferents, amb lliçó de gastronomia afegida de la Maite, la xef del restaurant.
El que em va agradar del sopar, a més de la seva dissertació, van ser els comentaris de dos comensals. Primer el vilanoví que es dedica a fer alcohol, que «es va quedar amb gana», i la senyora que tenia al costat que es quedava «fascinada» per la presentació dels cinc plats. Potser massa fascinació. I mentre repetia la seva fascinació, a l'altra banda de la taula, un home anava dient: «Segur que el rei menjava així?» i més tard: «Visca la República», aixecant la copa de cava i fent una gràcia amb el motiu del sopar en qüestió.
En definitiva: un sopar lleugerísim -molt fi, això sí- que em va permetre descobrir que a la biblioteca vilanovina, a més de llibres dels condiderats seriosos, hi ha col·leccions com les dels menús, que ens permeten descobrir com menjaven els nostres avantpassats a la taula. Si hi hagués assistit el doctor Thebussen segur que l'hauria qualificat de guai.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.