Vegueria del Penedès

SANT PERE DE RIBES

Auditoria energètica per a l'enllumenat públic de Sant Pere de Ribes


Redacció Sant Pere de Ribes

05-08-2012 Última revisió: 09-10-2012 19:18

L’estudi també ha analitzat la viabilitat d’externalitzar la gestió de les instal•lacions energètiques cap a una ESE

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Per elaborar aquest document, el punt de partida era comptabilitzar tot l’enllumenat públic i, posteriorment, establir els corresponents mapes d’intensitat lumínica. Amb l’objectiu d’oferir una major eficiència energètica i de retruc reduir l’import de la factura de la llum, una de les opcions recomanades és anar substituint les fonts de llum que hi ha per les del tipus Halogenurs Metàl•lics Ceràmics (HMC), seguint la tendència actual d’apostar per una llum blanca que alhora mostra una millor reproducció dels colors. En referència amb el tipus d’il•luminació que s’ha de projectar a la via pública, Bàrbara Scuderi, regidora d’Espai Públic, Sostenibilitat i Medi Ambient de Sant Pere de Ribes ha explicat que “quan il•luminem, no es tracta de convertir la nit en dia, sinó d’establir canals de visualització en termes de seguretat. Per exemple, en el cas de l’hivern, s’ha de poder fer vida al carrer més enllà de les cinc de la tarda, mentre que la nit ha de tenir una llum vàlida pel que fa a seguretat i mobilitat”. En aquest sentit, i lligat amb el mapa d’intensitat lumínica, una altra qüestió d’especial importància que s’ha fet és veure a quina potència es podien reduir cadascuna de les llumeneres del municipi per ajustar el seu nivell lumínic al llindar que aconsella el Reglament d’Eficiència Energètica de l’Enllumenat Exterior.

Finalment, un darrer aspecte d’aquest estudi ha estat valorar si calia externalitzar la gestió del servei cap a una ESE, una empresa que facilita la reducció del consum i que recupera la seva inversió en aquella part econòmica que es va estalviant cada any. Tenint present que el preu del servei proposat és al voltant de 500.000 euros, Scuderi ha afegit que “no ens interessa perquè suposa recuperar aquesta quantitat en 15 anys. Considerem que la millor opció és fer-nos càrrec directament d’aquesta disposició econòmica nosaltres mateixos com a Ajuntament, però encara hem de veure quin és el marge d’inversió que podem assolir. En tot cas, primer farem allò que ens repercuteixi més estalvi possible en el consum de tot l’any”. De fet, un altre dels motius pels quals no surt a compte la gestió a través d’una ESE és la inversió que els últims anys ja ha anat duent a terme l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes en matèria d’eficiència energètica (per exemple, substituint llumeneres obsoletes) el que suposa que hi hagi ara menys marge de millora a assumir en aquest terreny.

Aquesta auditoria l’ha realitzat SECE (l’empresa que també s’encarrega del manteniment de l’enllumenat del municipi) i ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes que ha participat amb els seus tècnics en alguna de les jornades en què s’ha realitzat un treball de camp. El cost de l’estudi ha ascendit a 20.868 euros que ha assumit íntegrament la Diputació de Barcelona mitjançant una subvenció.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.