DIARI INDEPENDENT DEL GRAN PENEDÈS

DESCOBRIMENT D'UNA PLACA

Homenatge al pintor vilafranquí Lluís Maria Güell


Redacció Vilafranca del Penedès

02-05-2013 11:03

Lluís Maria Güell i Cortina es donà a conèixer a Vilafranca amb la seva col·laboració en el muntatge de l’Exposició d’Art del Penedès l’any 1926, que fou el primer intent de reunir en una exposició obres d’artistes del Penedès

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

El Servei de Cultura de Vilafranca vol retre homenatge al pintor vilafranquí Lluís Maria Güell nascut al número 12 del carrer de la Palma, el 4 de juliol de l’any 1909. Per aquest motiu aquest divendres, 3 de maig, a les 19,30h tindrà lloc en aquest precís indret el descobriment d’una placa commemorativa.

L’acte, que és obert al públic, comptarà amb la presència del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi, del regidor coordinador de l’Àrea de Relacions Ciutadanes i Promoció Social, Jordi Solà, i de membres de la família del pintor. Hi haurà també la participació del grup de violins de l’Escola Municipal de Música M. Dolors Calvet de Vilafranca.

Lluís Maria Güell i Cortina es donà a conèixer a Vilafranca amb la seva col·laboració en el muntatge de l’Exposició d’Art del Penedès l’any 1926, que fou el  primer intent de reunir en una exposició obres d’artistes del Penedès. L’any 1927 va iniciar la seva formació artística amb Joaquim Mir i Trinxet i posteriorment va estudiar a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona on obtingué el títol de Professor de Dibuix i Pintura. L’any 1929 juntament amb Ramon Masoliver va ser cofundador de la revista helix, que seria una des les principals publicacions de l’avantguarda artística de l’època. Va col·laborar-hi com a il·lustrador i gravador.

Després de nombroses exposicions tant col·lectives com individuals, l’any 1932 fou guardonat amb el premi “Adquisició” que li atorgà la Junta Municipal d’Exposicions d’Art del Palau Nacional de Barcelona. L’any 1934 va fer la seva primera exposició individual a la Sala Parés de Barcelona.
L’any 1956 fou nomenat director d’Arts Sumptuàries Massana i al llarg dels vint anys que exercí en el càrrec modernitzà els plans d’estudis i amplià el conjunt d’especialitats que encara avui s’imparteixen: pintura, disseny tèxtil, procediments murals (mosaic, retaule, esgrafiat i vidrieres), especialitats de tapissos, joieria, escultura i disseny gràfic. L’any 1962 l’escola de joeria Pforheim alemanya atorga al director i al claustre de l’Escola Massana la Gran Placa per la seva tasca docent. Era la primera vegada que s’atorgava aquest premi a un centre estranger.

L’any 1966 va rebre la Medalla FAD (Foment de les Arts Decoratives) en complir 25 anys com a soci d’aquesta entitat.

El mes de març de 1989 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Lluís Maria Güell continuà la seva tasca artística mostrant-la en nombroses d’arreu del país. El 22 de setembre de l’any 2001 morí a Barcelona.

L’any 2004 a Vilafranca se li va fer una exposició antològica al Fòrum Berger Balaguer i l’Ajuntament de Vilafranca va col·laborar en l’edició del llibre que acompanyava l’exposició.

Així, doncs, amb aquest acte de divendres vinent, l’Ajuntament de Vilafranca fa de nou un reconeixement públic a aquest gran artista del paisatge, muralista, il·lustrador, gravador i decorador que fou Lluís Maria Güell i Cortina.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.