Vegueria del Penedès

FESTA DELS BARRIS

Els barris de Sant Sadurní conviden a set dies de festa


Redacció Sant Sadurní d'Anoia

21-05-2013 15:54

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Del 30 de maig al 6 de juny, coincidint amb la capvuitada de Corpus, es celebrarà de nou a Sant Sadurní la Festa dels Barris. La impulsen en la seva majoria joves amb moltes ganes de mantenir viva la flama d'una de les festes més arrelades i amb més recorregut històric al municipi, però a la que les transformacions socials, l'evolució de la vila i la manca de relleu generacional han mantingut en la corda fluixa

Ells i elles són el pulmó d'aquesta festa que compta amb molta història i que durant una setmana omple d'activitats els carrers, principalment del nucli antic i el centre. La regidoria de cultura ofereix el màxim suport als organitzadors i esdevé el fil conductor entre els barris per tal d'assegurar la màxima cooperació entre uns i altres, en especial amb aquells barris més petits i amb menys recursos.
L'objectiu és clar, conservar ben viva la tradició i un dels trets més singulars i característics de la vila.

Una mica d'història

L'origen de la Festa dels Barris té, com a moltes altres manifestacions festives tradicionals, un accentuat passat religiós. Corpus és una festa litúrgica dedicada al triomf de Jesucrist que, després de mort, ressuscita i es fa permanent entre els homes a través de l'Eucaristia. A moltes ciutats i pobles era tradició celebrar processons. A Sant Sadurní l'inici d'aquesta festa és molt antiga tot i que difícil de precisar. Tot i així, es té constància que a finals del segle XIX, el batlle de la vila, Pere Rovira, pren un important paper en la recuperació aquesta festa.

Els Barris mai es deixaran de celebrar excepte durant el període de la Guerra Civil. Amb els anys s'han mantingut molts dels costums però, com succeeix amb moltes altres festes, els actes més litúrgics i de celebració religiosa van anar deixant pas als més festius i lúdics. El res de vespres, la missa o les enramades als portals de les cases han anat perdent protagonisme. Tradicionalment cada barri compta amb quatre administradors i dues administradores que s'encarregaran d'engalanar el carrer.

La tronada de les dues del migdia marca l'inici de la festivitat, arrencant amb el Barri de l'Ajuntament. En aquest cas, no es tracta només d'una celebració de l'alcalde i la resta de regidors, si no que l'ofrena la fa tot el personal municipal que hi treballa. La festa va dedicada als més menuts, fent-los lliurament de coca i una bossa de confits.

Tot i el creixement i la transformació viscuda per Sant Sadurní, especialment a la dècada dels 60 i 70 del segle passat i posteriorment amb la creació d'alguns barris perifèrics, la festa ha conservat sempre la tradició dels set barris, seguint el mateix ordre de celebració: Ajuntament, Sant Antoni, Montserrat, Església, Diputació, Cavallers i Raval.

Un dels elements de disputa entre els barris era el número de casades que assistien al rengle. La mantellina és una peça femenina de roba per cobrir habitualment l'esquena i les espatlles i que utilitzaven les dones per assistir al rengle i la missa i posteriorment al ball. La tradicional marxa del rengle s'acompanya de la peça de Wagner. Sota la doble àliga, que fou introduïda després de la Guerra Civil.

 

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.