Vegueria del Penedès

FESTA MAJOR DEL VENDRELL

El Vendrell trasllada l'Encesa del Campanar al dia 28 per evitar conflictes


Marc Guitart El Vendrell

16-07-2013 23:05

La normativa obliga a tenir la plaça Vella evacuada, un fet que l’any passat va portar problemes

Carnicer admet que “difícilment” l’encesa es podrà tornar a fer en un futur amb gent a la plaça

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La Festa Major 2013 del Vendrell ja s’ha presentat i ho ha fet amb un controvertit canvi de dia d’un dels actes més tradicionals, el de l’Encesa del Campanar. Aquest acte que habitualment es feia el Dia de Santa Anna s’ha traslladat enguany a l’última dia de la Festa Major, el 28 de juliol, per evitar que es repeteixin els problemes de l’any passat.

Degut a la normativa que estableix un perímetre de seguretat per a realitzar espectacles de foc, el Vendrell ja va voler evacuar l’any passat la plaça Vella, on sempre s’hi havia aplegat nombroses persones per veure l’encesa des de sota mateix del campanar. Part dels ciutadans que es trobaven a la plaça, que és on finalitza el Correfoc i es fa la Carretillada prèvia dels Diables, no van voler marxar, cosa que va retardar l’encesa força temps. Finalment, aquesta es va fer sense que tota la gent hagués marxat.

Per no repetir aquesta situació, les autoritats i la comissió de Festes han passat l’encesa al dia 28, ja que creuen que això facilitarà la tasca de mantenir la plaça buida. Segons Marc Rodero, de la comissió de Festes, “el públic que el dia 28 estarà mirant el Ball de Malcasats serà diferent que el que hi ha el 26, i creiem que es podran minimitzar els problemes”. L’alcalde de la ciutat, Martí Carnicer, ha fet una crida a viure la festa “amb caràcter lúdic” i ha cregut que tot el que envolta l’encesa ha se ser “un tema anecdòtic”.

Tot i això, Carnicer ha admès que en el futur “difícilment” es podrà tornar a fer l’Encesa del Campanar amb gent a la plaça. De moment, les regidories de Festes, Cultura i Protecció Civil estan elaborant un document on es recullen els diferents aspectes de la Festa, per tal que la Generalitat la pugui declarar ‘Patrimoni Cultural de Catalunya’, però ni amb això es preveu que la normativa permeti tornar a reunir a la gent a sota del campanar. Sobre la possibilitat que el canvi de dia s’hagués fet amb el 25, l’alcalde ho ha descartat per l’afectació que això hagués tingut amb el Castell de Focs, “que és un element amb més anys de tradició que l’Encesa”.

Davant les crides que s’estan fent per les xarxes socials de realitzar una ocupació de la plaça abans de l’encesa, des del consistori no han volgut dir més que faran “el que calgui” per fer complir la llei de la millor manera possible. “Estem segurs que tothom ho entendrà”, ha conclòs Carnicer. Per la seva part, des de la Comissió de Festes han assenyalat que la seva tasca es limita a organitzar els actes i han rebutjat tota responsabilitat amb el que es pugui derivar després.  

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.