Vegueria del Penedès

VULNERABILITAT ALIMENTÀRIA

760 infants del Garraf han rebut ajuts per menjar aquest estiu


Redacció Vilanova i la Geltrú

24-09-2013 12:06

El Consell Comarcal del Garraf, Càritas i els Ajuntaments han realitzat una campanya de beques d’estiu, amb la finalitat de donar suport a infants amb vulnerabilitat alimentària

CC Garraf. Blanca Albà, Ricard Vicente i Ramon Carbonell

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Durant aquest estiu, el Consell Comarcal del Garraf, Càritas i els ajuntaments de la comarca han realitzat una campanya de beques d’estiu a infants amb vulnerabilitat alimentària, que ha beneficiat 760 infants de la comarca.

A finals del curs passat el Departament d’Ensenyament i el Departament de Benestar i Família van alertar de les dificultats que podien tenir algunes famílies de Catalunya al perdre les beques de menjador en període d’estiu. “L’alerta posava de relleu el paper i el rol actual que estan tenint les beques de menjador: suplir mancances alimentaries de nens i nenes a Catalunya. Els menjadors escolars al servei de la lluita contra la pobresa i com a instrument de suport a famílies necessitades fruit de la crisi que viu el país”, comenta el conseller de serveis a les persones, Ricard Vicente.

L’alerta es va concretar també al Parlament de Catalunya arran dels treballs del Síndic de Greuges que aquest estiu va manifestar en el seu informe “La malnutrició infantil a Catalunya 2013” que “si  bé el país no detecta una situació estructural de desnutrició infantil aguda o crònica per causes socioeconòmiques, sí que es detecta que la situació de precarització creixent de la situació social i econòmica pot portar a situacions de malnutrició”.

“Davant d’aquesta situació, el Consell Comarcal del Garraf va compartir amb els ajuntaments i amb Càritas la seva preocupació per les dificultats que generaria en algunes famílies no tenir un àpat cobert, pel fet de no anar a l’escola durant les vacances”, va explicar el conseller. Entre tots, es va realitzar una campanya de “beques d’estiu” amb la finalitat de donar resposta a les famílies amb vulnerabilitat alimentària. Amb el suport dels equips d’atenció primària dels municipis, la col·laboració de Càritas i dels supermercats Caprabo, es van oferir aliments frescos als infants d’aquestes famílies.

El Consell Comarcal del Garraf considera que aquesta ha estat una experiència positiva perquè les administracions i Càritas han estat al costat d’aquestes famílies, “creiem que caldrà millorar en el futur, pensar altres vies de suport i reflexionar sobre el que ha suposat un treball de coneixement i seguiment d’algunes famílies i el seus infants”, explica Vicente.

“Per l’Ajuntament de Vilanova l’experiència ha estat molt positiva” - afirma la regidora de serveis socials, esports i medi ambient, Blanca Albà - “Crec que el més positiu d’aquesta campanya a part d’haver suplert la manca d’aliments a aquests famílies que ho necessitaven és el fet que dues administracions i una entitat del tercer sector ens hàgim pogut posar d’acord i trobar l’encaix per poder treballar junts. Crec que és positiu i és com hem de treballar fins ara. Les necessitats a nivell de serveis socials no s’acaben mai, malauradament, i crec que aquest ha estat un primer pas, hem cobert un espai que fins ara no havia estat”.

Per Ramon Carbonell, coordinador de Càritas, el més important és “que s’ha destacat que hi ha una falta de recursos evident de mitjans per a atendre totes les necessitats”. “Però ens preocupa –afegeix- poder donar continuïtat a tot això perquè de fet les criatures no només mengen de dilluns a divendres, sinó també els caps de setmana i durant les vacances, per tant és un tema que hem de seguir tractant, veure com podem actuar per a assegurar un mínim d’aliments bàsics als infants que estan en risc alimentari. Hem de ser complementaris en aquesta manera de fer, mai subsidiaris. Volem ser complementaris, en aquest cas de l’administració perquè junts tenim més força. Individualment l’únic que fem és repetir-nos i destinar segurament més recursos dels necessaris”, finalitza.

El Consell Comarcal del Garraf considera que cal fer una reflexió sobre el paper de les competències delegades i les beques en la lluita per la pobresa infantil. Al llarg del mes de juliol i agost hi ha hagut dades en relació als milers d’infants que viuen en una situació de pobresa i la setmana passada la Consellera va fer declaracions sobre com abordar en el marc de les beques de menjador, el suport als infants amb privació alimentària i material.

Cal tenir en compte que aquestes accions poden arribar a ser  insuficients si no es plantegen de manera global. En el marc de la renda mínima garantida per a persones, nens i nenes i famílies que tenen dificultats i estan en risc d’exclusió, cal considerar si les beques actuals, tal com es van dissenyar en el passat estan pensades per aquesta problemàtica.

Tanmateix, cal considerar la importància del treball en xarxa. Un treball en xarxa que suposa el punt de vista de molts agents socials al servei d’aquesta situació que ens preocupa a tots. En aquest sentit, el Consell Comarcal del Garraf considera que cal treballar tot l’any conjuntament acotant l’estratègia tècnica i econòmica.

Aquesta campanya es va dur a terme des del mes d’agost fins el 15 de setembre, amb un pressupost global de 60.800€, aportats per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú (28.800€), Càritas (12.000€) i el Consell Comarcal del Garraf (20.000€).

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.