Vegueria del Penedès

LLADRES D'HISTÒRIES

Sílvia Romero guanya el 15è Premi El Lector de l'Odissea


Redacció Vilafranca del Penedès

26-10-2013 10:28

Dues històries s’enllacen per conformar una gran novel·la sobre la recerca de l’èxit, i l’ambició que mou a fer-ho a qualsevol preu

L'Odissea. Sílvia Romero

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Lladres d’històries és el títol de l’obra que ha guanyat el XVè Premi de Narrativa El Lector de l’Odissea. La seva autora, Sílvia Romero i Olea, ha rebut els 10.000 euros amb que està dotat el certamen literari i veurà publicada la seva obra a la prestigiosa col·lecció A tot vent d’Edicions Proa cap al mes de març de 2014. El lliurament del Premi ha tingut lloc aquest divendres 25 d’octubre al vespre a l’auditori municipal de Vilafranca del Penedès, on el guanyador, els finalistes i els lectors s’han trobat per cloure la quinzena edició del singular premi literari.

El Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, ha estat qui ha entregat el guardó a la guanyadora, després d’un emotiu acte de celebració del Premi El Lector de l’Odissea, on també hi ha assistit Laura Borràs, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, els guanyadors d’edicions anteriors del premi i tots els lectors que han format el jurat aquest any.

Lladres d’històries

Barcelona, anys 30: amb la Guerra Civil ja clarament dominada per les forces franquistes i davant l’avanç imparable de les tropes, una expedició de nens de la República embarca en un vaixell amb destinació a Mèxic. Entre ells, viatgen un mestre, el seu fill i una nena òrfena.
Barcelona, segle XXI: les arts de la seducció i la falta d’escrúpols permeten a una jove periodista pujar en l’escala professional i anar aconseguint els seus objectius.

Aquest és el punt de partida de les dues històries, separades per quaranta anys, que s’encreuen pels camins de l’ambició i la recerca de l’èxit a qualsevol preu. L’autora fa un retrat viu i mordaç del món del periodisme, de la comunicació i de la creació literària, amb uns personatges que generen solidaritat o rebuig, simpatia o antipatia, sovint esperonats per l’ambició i la gelosia.

Sílvia Romero i Olea

Sílvia Romero i Olea (Barcelona, 1962) és llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. Les seves primeres incursions en la literatura foren amb l'escriptura de contes infantils, alguns dels quals publicats a la revista Tretzevents. Més tard es va endinsar en la pràctica del relat curt: Lluny de mi (1987), Taller literari (2005), Drama en tres actes (2006) i Abraham Abulàfia (2006). Actualment comença a treure el cap en el món de la poesia amb Renéixer (2006). En el camp novel·lístic ha publicat les novel·les Amor a sang freda (2004), Ànima mesquina (premi de Narrativa Sebastià Juan Arbó 2006), Iskander. Un viatge a la màgia dels llibres (2008), Júlia M. (2009) i El camí del Bandama Vermell (2010).

El 15è premi

Lladres d’històries s’ha imposat als altres 30 originals que s’havien presentat al premi enguany. Des del mes de juny aquestes obres s’han sotmès a dues fases de lectura i selecció per part dels integrants del Consell de 100+ Lectors. Van arribar a la final 5 obres, de les quals el jurat n’ha destacat la qualitat, fent que la decisió final hagi estat bastant disputada.

El jurat final ha estat integrat per les lectores i membres del Consell de 100+ Lectors Mercè Soler i Anna Mata, per en Jordi Tomàs, guanyador de l’any passat, Josep Lluch, editor de Proa, i els escriptors i crítics literaris Sam Abrams, Llucia Ramis i Pere Antoni Pons.
A més de la participació de 100 penedesencs com a jurat del premi, també cal destacar que ho han fet una vintena de persones de diferents punts de Catalunya i de l’estranger a través de la iniciativa L’Odissea al món, que ha obert la possibilitat de participar com a jurat del premi de manera on-line, a través d’internet. Aquest any s’ha consolidat la iniciativa i s’ha estrenat una nova pàgina web (premi.lodissea.com) i la presència del certamen a les xarxes socials.

Tret d’una edició que va quedar deserta, el Premi de Narrativa El Lector de l’Odissea ha premiat fins ara catorze obres literàries, entre les quals destaquen La ciutat dels àngels, d’Albert Mas-Griera; L’alè de búfal a l’hivern, de Neus Canyelles, que també va ser finalista del Premi Llibreter; Disseccions de Jordi de Manuel; Olives picants, d’Anna Monreal; o El cos deshabitat, d’Esperança Camps. El mar dels traïdors, de Jordi Tomàs, va ser l’obra guanyadora de l’any passat. I durant els quinze anys s’ha fet seguint la mateixa pauta: amb la participació de cent persones que llegeixen i seleccionen les obres, i destaquen així pel seu caràcter participatiu, democràtic i associatiu.

Els lectors, els protagonistes del premi El premi de narrativa El lector de l’Odissea és un premi que trenca motlles dins el panorama literari català perquè atorga un paper actiu i decisiu als lectors, ja que són ells mateixos els responsables de seleccionar les obres finalistes, després de sotmetre els originals a un ampli i transparent procés de lectura i debat.

Però encara hi ha un altre aspecte que reforça el caràcter innovador i democràtic del certamen, que és l’aportació econòmica que fan els lectors, els quals paticipen en 3.000 dels 10.000 euros que s’atorguen a l’autor de l’obra guanyadora. La quantitat restant de la dotació és aportada per Edicions Proa i l’Ajuntament de Vilafranca.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.