FLASH
28-01-2003 7:28
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
- Creu que Canal Blau s'ha utilitzat darrerament com una eina política?
- «No estic d'acord que hagi estat només darrerament, perquè Canal Blau s'ha intentat utilitzar sempre políticament. És normal, els polítics intenten instrumentalitzar qualsevol mitjà que tinguin a l'abast, però això no és ni bo ni dolent: hi ha qui veurà la intervenció dels polítics a la televisió com un intent de capitalitzar poder, però a mi m'agrada entendre-ho com un simple joc al qual pots jugar o no. Nosaltres, com a mitjà públic, hem de vetllar perquè no hi hagi desequilibris. No veig el polític com algú que m'utilitza, sinó que m'estimo més entrar en un joc periodístic.»
- Qui intenta utilitzar, el govern o l'oposició?
- «Tots dos. A Vilanova hi ha poc coneixement quant al tracte amb els mitjans, perquè portem heretats des de fa molt de temps uns vicis que costen de polir. L'oposició vol difondre el que fa, perquè és la seva feina, i tot entra dins del joc polític. Durant molts anys hem estat en un monopoli informatiu i la televisió ha trigat molt de temps a definir el seu model, que es va orientar finalment cap a l'informatiu. L'Ajuntament va ser intel·ligent i va començar a generar moltes notícies, però s'han d'atendre altres coses. Quan vaig agafar la direcció de Canal Blau, em vaig plantejar sortir d'aquest cercle viciós propiciat no només pels polítics, sinó també per la dinàmica de treball i recuperar la presència de gent al canal que no fossin exclusivament de la classe política. Perquè la tele és un bon instrument i no està esgotada, encara que sigui local sempre podrem trobar formats que ens siguin útils.»
- Les retransmissions dels plens han estat polèmiques.
- «Han estat molt criticades i molt utilitzades per l'oposició i hem assistit a veritables jocs malabars gairebé per part de tots. La voluntat del govern quan ens ho van plantej ar va ser de fer els plens més oberts, però això va propiciar que determinats grups hagin volgut ocupar quota de pantalla. No és un problema de Canal Blau, sinó dels grups polítics que intenten instrumentalitzar els plens. Crec que això és poc intel·ligent, el que s'aconsegueix és perllongar les coses en el temps. En canvi s'hauria d'haver intentat fer un discurs breu i concís, perquè llavors hauríem assistit a debats polítics interessants i no a picabaralles per veure quan de temps aguanten més en antena. Però el balanç de les retransmissions ha estat molt bo, s'ha obert a tothom un espai on es decideixen coses importants per a la ciutat. Des de Canal Blau hem volgut anar més enllà i hem incorporat els missatges des de mòbil, El regidor 26, que ha estat molt criticat, però que dóna el dret a rèplica als ciutadans que escolten el discurs dels governants.»
- Com afecta que l'oposició demani explicacions sobre la vostra feina?
- «És la feina de l'oposició, el que és una llàstima és que no les demani directament a Canal Blau i sí al ple, que en definitiva és un lloc on el debat ha de ser polític. Moltes vegades demanen explicacions tècniques que s'haurien de donar des de la televisió. Si després no satisfan, ja es poden demanar les explicacions polítiques.»
- Però això us ha fet variar la feina, per exemple, amb la quota de pantalla?
- «Aquest debat no s'ha portat de forma exagerada. Personalment crec que la mida no importa, però sí la qualitat: és a dir, que moltes vegades en 20 segons pots dir moltes més coses que en tres minuts i el fet de sortir més no et dóna més raó, els espectadors no són ximples. Evidentment que hem de vetllar per un equilibri, però ens hem de fixar en què diuen, no pas en el temps en què t'ho diuen.»
- Com està el conflicte amb Antena 3?
- «La Generalitat ha tret un decret, complint un mandat del Parlament de Catalunya amb l'objectiu de regularitzar la televisió per ones terrestres. Ara tenim un termini de dos mesos per presentar tota la documentació i totes aquelles cadenes que estan emetent des d'abans del 1995 -com és el cas de Canal Blau- teòricament han de passar a formar part del gruix de televisions que passaran a ser legals. Però un dels requisits per acollir-se a aquest decret és que la televisió no estigui interferint cap cadena amb el títol concedit -com és el cas de Canal Blau-. No sé què decidirà el consell d'administració, però fa un any que estem batallant contra una paret, amb litigis que ens han fet quedar malament amb el públic, però que es fan amb la millor intenció de lluitar per una cosa que continuem pensant que és molt justa. Com a periodista, crec que el més raonable és renunciar al canal 49, perquè ara no podem arribar a un munt de gent a la qual abans sí que arribàvem i això és molt trist.»
PUBLICITAT
PUBLICITAT