DIARI INDEPENDENT DEL GRAN PENEDÈS

CUINA ASIÀTICA I D'ORIENT MITJÀ

El sèsam, una petita llavor amb grans propietats nutricionals


El Tot Granollers / ACPG Vilanova i la Geltrú

24-01-2014 20:19

El sèsam també conté proteïnes d’alt valor biològic, que es potencia més quan el sèsam es presenta combinat amb cereals o llegums

ACPG. El sèsam

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

El sèsam és una llavor d’origen antic, molt utilitzada en la cuina asiàtica i de l’Orient Mitjà. Tot i el seu petit tamany, les llavors de sèsam tenen un alt valor biològic. Més d’un cinquanta per cent del seu contingut són greixos, dels quals més d’un 80% del tipus insaturat, la qual cosa és positiva, atès que aquest típus de lípid desenvolupa un paper cabdal en la regulació del nivell de colesterol en la sang. D’entre els lípids del sèsam, també trobem lecitina, un element que facilita la dissolució dels greixos de manera que evita la sedimentació en les parets arterials.

El sèsam també conté proteïnes d’alt valor biològic, que es potencia més quan el sèsam es presenta combinat amb cereals o llegums. Aquest es el cas de l’hummus típic del Mitjà Orient. Pel que fa a les vitamines, en destaca el complex B, tot i que també podem esmentar la vitamina E, que és un poderós antioxidant. El sèsam també conté vitamina K i àcid fòlic. El calci és el principal mineral que es troba en el sèsam. També s’han de destacar quantitats importants de magnesi i de fòsfor, juntament amb potassi, ferro i iode. A més a més, el sèsam conté diverses substàncies antioxidants, que tenen com a missió retardar l’envelliment cel·lular.

Per últim, cal destacar del sèsam l’aportació de fibra, un tipus de carbohidrat que no aporta energia però que té una funció important com a protector de la flora i regulador del trànsit intestinal. Tota aquesta varietat de nutrients fa que el sèsam pugui ser considerat un complement a la nostra cuina de gran importància, per les seves qualitats energètiques, mineralitzats, reconstiuents...

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.