Vegueria del Penedès

OBSERVATORI DEL PAISATGE

La Wikipedra recull més de 9.000 construccions de pedra seca amb la col·laboració ciutadana


Redacció Sitges

26-01-2014 9:38

L’Observatori del Paisatge va posar en marxa el 2011 una aplicació web, que valida l’associació Drac Verd de Sitges, dedicada a inventariar i divulgar aquest patrimoni

Generalitat de Catalunya. Construccions de pedra seca

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

L’Observatori del Paisatge de Catalunya, ens col·laborador del Departament de Territori i Sostenibilitat, va crear l’any 2011 una aplicació web interactiva que permet als ciutadans introduir informació sobre les barraques o cabanes de pedra existents al territori.

Aquest patrimoni, herència del passat agrícola de la majoria de comarques catalanes, es troba recollit en els catàlegs del paisatge com un actiu a estudiar i protegir. La nova eina, batejada com Wikipedra, tenia l’objectiu de facilitar la seva localització i catalogació, així com donar a conèixer els seus valors històrics i simbòlics com a primer pas per intentar millorar-ne la gestió. Cal tenir present que part d’aquest patrimoni es troba en mal estat de conservació.

El web (http://wikipedra.catpaisatge.net) parteix d’una idea inicial de la Fundació Catalunya-La Pedrera, desenvolupada per l’Observatori del Paisatge amb la col·laboració de l’associació Drac Verd de Sitges.

Enciclopèdia interactiva

La Wikipedra es nodreix de les dades que els ciutadans interessats i les nombroses entitats locals que es dediquen a la divulgació i restauració d’aquest patrimoni van introduïnt sobre les barraques o cabanes en pedra seca conegudes. Aquesta informació és verificada per l’associació Drac Verd de Sitges, dedicada, des de fa més d’una dècada, a l’inventari i la divulgació d’aquest patrimoni.

Actualment, el web recull dades de 9.202 barraques de pedra seca introduïdes per més de cent col·laboradors, estructurades en fitxes i que es poden cercar per tipus de paisatge (d’acord amb el mapa dels 135 paisatges de Catalunya elaborat per l’Observatori), per comarca, municipi o codi de la construcció. Cadascuna s’il·lustra amb fotografies, descripció arquitectònica, estat de conservació i localització sobre la base cartogràfica de l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

El web també permet saber la densitat de barraques que hi ha inventariades per municipi o per paisatge. 

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.