06-03-2014 18:16
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Avui s'ha presentat, al Palau Nacional de Montjuïc, seu del MNAC, l'adhesió de 6 dels principals museus del país al programa socioeducatiu Apropa Cultura, que compta amb el suport de l'Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona. Són el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), el CaixaForum Barcelona, la Fundació Joan Miró i el Museu Picasso.
El diputat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva, que ha participat en aquest acte de presentació, ha destacat «la rellevància del programa Apropa Cultura per a la inclusió social a través de la cultura». «Dues potes, inclusió i cultura -ha dit-, que es reforcen i creixen plegades, i arriben cada vegada a més persones i entitats».
El diputat ha explicat que cal tenir molt present que «de cultura se'n fa a tot arreu del territori i que les oportunitats d'inclusió han d'arribar a cada un dels municipis i de les persones. Per això des de la Diputació de Barcelona donem suport a Apropa Cultura i treballem perfer arribar el programa a les entitats socials del territori». Olivaha afegit que la Diputació ha treballat amb diversos ajuntaments perquè els seus equipaments culturals, «que tenen molta qualitat i un paper de cohesió i dinamització important» -ha dit-, s'afegeixin a la iniciativa.
Actualment, a la demarcació de Barcelona són 16 els equipaments culturals adherits al programa social, de 8 municipis de la província: L'Àtrium de Viladecans; el Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès; l'Atlàntida-Centre d'Arts Escèniques d'Osona a Vic; el Teatre Municipal Cal Bolet i l'Auditori Municipal de Vilafranca del Penedès; el Teatre Principal de Granollers, l'Auditori Eduard Tolrà de Vilanova i la Geltrú, i també diferents equipaments culturals de Terrassa i de Sabadell. De les 1.057 associacions i centres socials registrats a l'Apropa Cultura un total de 439 són de la demarcació de Barcelona.
La programació dels 6 museus recent adherits al programa consistirà en visites i activitats específiques per a persones en situació de discriminació i risc d'exclusió social Aquesta oferta cultural serà accessible a tots els centres socials inscrits al programa a través del portal web www.apropacultura.cat que actuarà com una finestra única de l'oferta cultural i amb entrada gratuïta o d'un màxim de 3 euros en funció de l'activitat i l'espai.
Enguany l'Obra Social "la Caixa" ha començat a col·laborar amb l'Apropa Culturai gràcies al seu suport aquesta temporada s'incorpora la programació de visites i activitats als museus i sales d'exposicions de la ciutat de Barcelona. Destaquen per exemple les visites especialitzades per a persones amb discapacitat visual i auditiva de la Fundació Joan Miró, les visites inclusives del Museu Picasso, les visites i tallers per a persones amb discapacitat intel·lectual del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), els tallers familiars del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el taller de fotografia coproduït pel CCCB i el MACBA i, les visites dinamitzades adaptades i les visites guiades a l'edifici modernista de CaixaForum Barcelona.
A l'acte d'avui han participat també Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat; Neus Munté, consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya; Jaume Ciurana, tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona; Maite Fandos, tinenta d'alcalde de l'Àrea de Qualitat de vida, Igualtat i Esports; Elisa Duran, directora General Adjunta de la Fundació La Caixa; Bartomeu Marí, director del MACBA, i Sonia Gainza, directora d'Apropa Cultura.
Sobre Apropa Cultura
Apropa Cultura és un programa d'inclusió social a través de la cultura adreçat a centres socials que treballen amb persones en situació de discriminació i risc d'exclusió social (persones amb discapacitat, salut mental, marginació, drogodependència, violència de gènere, justícia, sense llar i immigrants nouvinguts, entre d'altres). Aquest any ha atès més d'11.000 persones en risc d'exclusió social.
És un programa pioner que va començar la temporada 2006-07 a L'Auditori per facilitar l'accés d'aquests col·lectius a la programació habitual a un preu de 3 euros. A partir del 2010 Apropa Cultura es va fer extensible a la resta d'equipaments musicals i teatrals de Catalunya fins arribar als 34 equipaments adscrits actualment. Apropa Cultura compta amb el suport econòmic del Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya, l'Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l'Ajuntament de Barcelona, l'Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona i de l'Obra Social "la Caixa". L'entitat s'ha sumat al programa des del 2013 per fer possible la seva extensió als museus. En paral·lel, Apropa Cultura compta amb el suport de cada equipament adscrit que fa una aportació econòmica anual per contribuir a la sostenibilitat del programa.
PUBLICITAT
PUBLICITAT