Vegueria del Penedès

BUS A L'ONCOLÒGIC

Ampert: un gran aliat en la lluita contra el càncer


Roger Vives Vilafranca del Penedès

31-03-2014 9:31

Ampert va néixer amb la missió d’acabar amb mancances del servei públic que patien els malalts de càncer i els seus familiars

Joan Rios: 'la meva utopia és que tots els càncers es curin i que Ampert desapareixi, però mentrestant el que toca és seguir lluitant'

Roger Vives. Joan Ríos, president d'Ampert

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La mort d’Amparo Pérez Trotonda l’any 2005, després de sis anys lluitant contra un càncer, va motivar al seu marit, en Joan Ríos, a fundar Ampert, una associació sense ànim de lucre denominada amb les lletres inicials de la seva difunta esposa i que, com explica el propi Ríos, “va començar del no-res i ara té un engranatge molt gran que beneficia a molta gent”.

Ampert va néixer amb la missió d’acabar amb mancances del servei públic que patien els malalts de càncer i els seus familiars. Ríos creu que “hi havia moltes coses a fer i una era millorar el transport, que implica molta coordinació i despesa econòmica”. D’aquesta manera, sense descartar altres problemàtiques, l’associació va centrar els seus esforços en afavorir els desplaçaments de pacients i familiars. Així va ser com des de l’any 2009 ja es va poder organitzar un mini-bus de 17 places que diàriament uneix Vilafranca i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), situat a l’Hospital Duran i Reynals de L’Hospitalet de Llobregat. El vehicle surt cada dia laborable a les 9 del matí de la capital de l’Alt Penedès i fa el recorregut a la inversa quatre hores més tard. Cada viatge té un cost simbòlic de 3 euros.

Aquest servei de bus s’usa bàsicament pels tractaments de radioteràpia que impliquen una assistència a l’ICO durant una sèrie de dies consecutius. Val a dir que el servei només és per assistir a aquest centre públic, al qual són derivats els pacients que prèviament han passat pel servei d’oncologia de l’Hospital de Vilafranca.

És en aquest punt d’impàs entre els dos centre sanitaris en què s’informa als malalts de la possibilitat d’usar el servei d’Ampert, inèdit en comarques veïnes. L’oferiment sol ser acceptat i els darrers anys són una setantena els usuaris del mini-bus, que compten amb el suport d’una quinzena de voluntaris de la Creu Roja. El desplaçament conjunt també serveix perquè els malalts puguin compartir les seves inquietuds i sensacions, esdevenint una autèntica teràpia de grup sobre rodes.

Després d’un lustre en funcionament i amb l’associació en ple creixement, Ríos assegura que “la gent està molt contenta, el servei funciona molt bé”, alhora que anhela “poder ampliar el servei a altres zones”, com les comarques veïnes, “però això requereix duplicar costos, tant personals com econòmics i de moment no és possible”.

I és que Ampert és, ara mateix, un servei destinat als pacients que pateixen càncer dels 27 municipis de l’Alt Penedès. És per aquest motiu, i pel bon funcionament del sistema, que una vintena d’aquests consistoris col•laboren subvencionant l’associació. Institucionalment també hi col•labora el Consell Comarcal, mentre que la resta de finançament prové de les quotes de socis, d’empreses que fan aportacions monetàries o en espècies, o d’activitats destinades a la causa.

En aquest sentit, l’organització organitza dos concerts anuals a l’Auditori de Vilafranca, el proper dels quals serà a finals d’abril; i també ha pres molta volada ja el tradicional sopar solidari de les Caves Vallformosa, que destina un 20% de la recaptació a Ampert i el 80% a l’ICO.
Amb tot, Ríos manifesta que “la meva utopia és que tots els càncers es curin i que Ampert desapareixi”, però mentrestant el que toca “és seguir lluitant”.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.