Vegueria del Penedès

APLICACIONS BIOACÚSTIQUES

La UPC estudia l'impacte ambiental de la construcció de sistemes d'energia renovable al mar


Redacció Vilanova i la Geltrú

28-04-2014 11:31

La Comissió Europea ha seleccionat el Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques per estudiar els impactes ambientals de soroll, vibracions i emissions electromagnètiques

UPC. Imatge d'arxiu de l'Equip del Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) —vinculat a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG) i dirigit per l’investigador Michel André—, participa en el projecte MarVEN: Environmental Impacts of Noise, Vibrations and Electromagnetic Emissions from Marine Renewables (Impactes Ambientals de Soroll, Vibracions i Emissions de les Renovables Marines) de la Comissió Europea per investigar a gran escala l’impacte de soroll, vibracions i emissions electromagnètiques que generen els sistemes d’energies renovables marines i la seva construcció.

A més del LAB, participen en el projecte la Cranfield University, el Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science (Cefas) i l’Scottish Association of Marine Science (SAMS), tots tres del Regne Unit; el Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), de Suècia; el Deutsches Wind Energie Institut (DEWI), d’Alemanya; el Management Unit of the Mathematical Model of the North Sea (MUMM), de Bèlgica, i el Quiet Oceans (QO), de França. El projecte el coordina la consultora DHI, especialitzada en el desenvolupament tecnològic en l’àmbit de l’aigua, el medi ambient i la salut. En total nou institucions de sis països europeus.

Els plans per instal·lar sistemes d’energies renovables al mar són ambiciosos a Europa i  arreu del món, però la seva construcció suposa un desafiament en la mesura que genera emissió dels camps electromagnètics, soroll i vibracions en el medi marí. Les fonts acústiques que causa la construcció d’aquests sistemes són de les més impactants al mar, però els propis dispositius també generen soroll. El projecte se centra en tots els sistemes d’energies renovables al mar, però en especial en els parcs eòlics.

En el marc d’aquest projecte es desenvoluparan les eines de monitorització i control del soroll associades a la construcció i operació de sistemes marins d’energies renovables. El projecte també consisteix a analitzar en profunditat els estudis,  les normes  i els estàndards que s’han realitzat fins ara en relació a aquest impacte ambiental.

L’estudi, que es va iniciar al desembre de 2013, conclourà al juny de 2015 i donarà pas a l’elaboració d’un programa per a noves activitats d’R+D en aquest àmbit. Els resultats també tindran repercussió en la legislació europea sobre la construcció d’aquests sistemes marins d’energia renovable.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.