Vegueria del Penedès

DOCUMENTAL

Fermín Muguruza a Can Pistraus


Xavier Grau Cubelles

02-06-2014 11:14

Eix. Fermín Muguruza i Pablo Potenzoni

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

De la mà del jovent actiu de Can Pistraus, Fermín Muguruza va passar divendres com una exhalació pel local del carrer Unió per presentar a Vilanova i la Geltrú el seu documental No more tour. Una feinada de material enregistrat i presentat com un coet per un Muguruza que, com sempre, va xerrar amb l’auditori de manera oberta i franca exposant el seu argumentari de solidaritats i resistències. Amb el temps medidíssim, però, just per encetar el mur de grafits dels de Can Pistraus al costat de la reproducció del Guernika que decora la sala. I amb el temps massa escàs per atendre entrevistes amb la premsa local. O les ganes fluixes, vaja. L’únic detall poc elegant de la vetllada, malgrat la pressió minutaire del seu mòbil. El més agraït, la proximitat del d’Irún amb l’audiència. I el retrobament amb col.legues i amics  com la gent d’Urtica Sound o l’ex-Todos Tus Muertos, Pablo Potenzoni, amb qui el 1994 va gravar Dale Aborigen amb premonicions com Alerta Guerrillas:

Viene la erupción, lava de justicia,
el volcán no duerme, está latente,
agua hirviente para el mate del Che
dale fuego al agua caliente
¡Alerta guerrillas!

I Muguruza, amb el ressó proper de la reivindicació de Can Vies en efervescència, va complir, però,  amb la seva fama de disciplinat i ferm amb la programació. Implacable. Seixanta minuts justos per presentar el documental rodat amb Daniel Gómez i estrenat a finals de l’any passat al In-Edit de Barcelona. Un resum filmat al detall de la gira mundial de Muguruza amb Kontrakantxa, Cinc mesos de 2013 que el va dur a fer cinquanta-cinc concerts a raig. De “Berlín al Viña Rock de Villarrobledo, de Zarautz al Kurdistan, de Sidney a Buenos Aires”. Un gira rotunda, esgotadora i compromesa per celebrar trenta anys de dedicació a la música i al combat internacionalista.

Confessa Muguruza que l’exigència d’energia ha estat de tal magnitud que no li queda esma ni per concretar quan tornarà a programar una gira ni quan tornarà de nou a l’estudi per gravar. De  moment, aboca la seva creativitat al món més calmat del còmic. Els fans dels seus directes enèrgics hauran d’esperar temps. Amb una sola excepció; s’ha compromès a tocar amb Manu Chao al concert gratuït que Los Piratas organitzen a la platja de la Zurriola de San Sebastià el proper 9 de juliol en el marc de l’Aste Nagusia. Aprofiteu l’exclusiva per agendar-vos la data, que diuen els moderns. I quan tornarà a Barcelona? Per tocar no ho sap. Per ser per aquí a veure què es cou, el proper mes de novembre. No podia esperar-se menys de l’ex-de Kortatu i Negu Gorriak. Fermín, eskerrik asko.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.