Vegueria del Penedès

RECICLATGE POLÈMIC

Polèmica a Vilafranca pels contenidors de "Resta"


Roger Vives Vilafranca del Penedès

26-06-2014 20:10

Les famílies amb el cognom Resta volen desaparèixer dels contenidors i han fet la queixa formal a l'Ajuntament

Roger Vives. Polèmica a Vilafranca pels contenidors de "Resta"

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Vilafranca llueix nous contenidors des de fa aproximadament un mes. Concretament s’han establert 250 punts de recollida a tota la població, la majoria dels quals permeten llençar la brossa diferenciant-la de les cinc maneres habituals: vidre, paper, envasos, orgànica i rebuig.
Els nous dipòsits, totalment mecanitzats i moderns, compten, a més, amb una decoració especial a càrrec de l’artista local Nenén, que els ha il•lustrat amb diferents seqüències familiars del que és la vida quotidiana a la capital de l’Alt Penedès.

Fins aquí, tot normal. Fins i tot podem afirmar que els contenidors han aconseguit establir un cert vincle afectiu amb els vilafranquins gràcies a la idea de adjuntar-hi les il•lustracions. Però no tots els ciutadans ho veuen amb bons ulls. El problema resideix en què els dipòsits de rebuig han estat anomenats com a “resta”, paraula present en cada un dels contenidors grisos i que, paral•lelament, coincideix amb el cognom de ciutadans vilafranquins que, com és lògic, hi veuen atacada la seva dignitat.

Cert és que és un cognom poc freqüent: segons les darreres dades de l’Idescat a tot l’Alt Penedès només hi havia quatre persones l’any 2012 amb aquest cognom; se’n comptabilitzava una més a tot l’àmbit Penedès (Alt i Baix Penedès, Garraf i una part de l’Anoia); i 71 en total a Catalunya (47 al primer cognom i 24, al segon).

El vilafranquí Àlex Resta és un dels afectats i no va dubtar en presentar una queixa formal a l’Ajuntament en veure la seva desagradable vinculació amb els nous contenidors. Resta va formular una instància en què assegurava que “el fet de tenir el cognom associat a un contenidor de brossa atempta  la nostra imatge pública i afavoreix conductes com bullying a les escoles en vers als nens”.

El vilafranquí creu que “ja que hi ha alternatives mes adients i que no perjudiquen a ningú, demano que facin un exercici d’empatia, rectifiquin i facin servir una de les múltiples alternatives, una altra paraula que no es pugui identificar amb persones i que a més són més descriptives: rebuig, altres, no reciclables, etc”. En aquest sentit, Resta també argumenta que no hi ha cap persona a Catalunya amb el cognom “Rebuig”, amb la qual cosa sembla una paraula més adequada.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.