Vegueria del Penedès

SERRA DE RIÉS

Confirmen l'existència de dues fosses comunes de la Guerra Civil al Penedès


Redacció Olesa de Bonesvalls

11-07-2014 0:18

Les restes òssies humanes recuperades corresponen a un mínim de 4 individus. També s’han recuperat diversos objectes materials bèl·lics

Generalitat de Catalunya. Confirmen l'existència de dues fosses comunes de la Guerra Civil al Penedès

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La Generalitat ha desenvolupat una actuació arqueològica a Olesa de Bonesvalls, arran de dues troballes fortuïtes de restes òssies humanes a la Serra de Riés. L’actuació, ajustada a la normativa vigent en matèria de desapareguts i fosses comunes de la Guerra Civil, és el resultat de la col·laboració entre els departaments de Cultura i de Governació i Relacions Institucionals, mitjançant la coordinació de les subdireccions generals de Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Paleontològic i de Memòria, Pau i Drets Humans.

Excavació arqueològica i estudi antropològic

Els treballs a la Serra de Riés, executats amb la participació de diferents experts en arqueologia i antropologia, han confirmat l’existència de dues fosses comunes del període de la Guerra Civil. L’excavació arqueològica i l’estudi antropològic subsegüent es resumeixen en aquests punts:

-       El març de 2014, amb el coneixement del jutjat competent, l’empresa adjudicatària de les actuacions arqueològiques d’urgència del Departament de Cultura, d’acord amb el protocol de col·laboració entre aquest Departament i el de Governació i Relacions Institucionals, va excavar dues fosses al torrent dels Albans, a la Serra de Riés, al terme municipal d’Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès).

-       La primera fossa excavada es trobava al marge est del torrent i contenia les restes d’un individu jove de 19 anys d’edat. L’estudi antropològic va identificar dues fractures perimortem causades per impacte de projectil al crani i a la mandíbula. Associats a aquestes restes hi havia els objectes materials següents: sivella, teixits cullera, botons i quatre beines de màuser.

-       La segona fossa excavada es trobava a 50 metres de la primera excavació, al mig de la llera del torrent, al marge esquerre d’una tartera. Es varen localitzar restes de tres individus, dos adults d’edat indeterminada i un jove de 18 anys. Associats a aquestes restes hi havia els objectes materials següents: sivella, placa metàl•lica, corretja de cuir, moneda, tornavís, ferradura de bota, botons, reblons i fragment de corretja.

-       Al voltant de la segona fossa es va trobar una altra resta òssia humana, amb tres bales, dues beines, un botó i un polsador de bolígraf.

-       Amb posterioritat a l’actuació, la Generalitat fou informada de la localització d’una altra resta òssia i una sivella de cinturó a 800 metres de les troballes anteriors, a la mateixa Serra de Riés, al terme municipal de Subirats.

-       L’actuació a la Serra de Riés ha confirmat l’existència de fosses comunes de la Guerra Civil, fet que corrobora les conclusions d’anteriors estudis històrics sobre aquesta zona.

-       Properament, la Generalitat estudiarà la possible senyalització i dignificació del lloc on es trobaven les fosses excavades.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.