Vegueria del Penedès

CAMPUS UNIVERSITARIA DE LA MEDITERRÀNIA

Col·laborar per innovar


CUM Vilanova i la Geltrú

23-07-2014 10:36

CUM. Cowork

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Els avenços tecnològics i una competitivitat creixent qüestionen la viabilitat de moltes empreses, que s'enfronten als nous reptes amb més innovació, i comencen a valorar les pràctiques col·laboratives com una opció més que rendible. El denominador comú de les plataformes de co-innovació d'èxit és que aconsegueixen articular sinergies i valors comuns al voltant d'una experiència compartida de creació de valor.

Proliferen enfocaments que lliguen la innovació amb la necessitat de col•laborar. Però aquesta aliança utilitària de "col·laborar per innovar" només centrada en resultats puntuals comença a donar lloc a una relació més complexa que implica una combinació polivalent de recursos i habilitats d'un grau superior, perquè posa l'èmfasi en els processos d'aprenentatge que es generen a partir d'aquestes interaccions, i que la "innovació col·laborativa" intenta fer tangible d'alguna manera.

Co-innovar no és simplement treballar un per l'altre, sinó crear una solució innovadora estratègicament alineada amb els objectius competitius de totes parts implicades. En un entorn co-innovació no només n'hi ha prou amb que els coneixements es complementin, sinó que ha de generar una saviesa transversal de la pol·linització creuada entre els co-innovadors, que es tradueixi en una ampliació dels àmbits conjunts. Per això és imprescindible que prosperi la confiança i una visió oberta del que significa una empresa o organització i les seves fronteres poroses.

El procés és complex, perquè cal invertir en les fases inicials una gran quantitat d'energia i d'esforç per negociar rols i valors entre les parts, així com les aportacions i beneficis (tangibles i intangibles) futurs. Aquestes interaccions necessiten d'ecosistemes, que se solen confondre sovint amb meres plataformes digitals de col•laboració. No són el mateix. El web 2.0 i les plataformes col·laboratives ajuden com a suport perquè la co-innovació prosperi, perquè permeten la generació distribuïda d'idees i obren la possibilitat que aquestes siguin debatudes, filtrades, contrastades i millorades. És a dir, co-creades. Però això no és suficient per completar el cicle d'innovació, ja que és necessari també el desplegament de bons equips, una gestió estratègica de tot l'ecosistema, i adequades fulls de ruta per convertir les idees en productes / solucions de valor per als clients.

En aquest context, el Campus Universitari de la Mediterrània presenta Co-innovació: Reptes i Oportunitats per innovar en el S. XXI del 8 al 10 de setembre a l’EPSEVG-UPC de Vilanova i la Geltrú. El curs presenta un model estructurat i simple per tal que qualsevol persona emprenedora, organització o empresa pugui passar a l’acció quan vol innovar. A la vegada, permet la reflexió sobre la necessitat d’assolir nous reptes i noves oportunitats per tal de generar innovacions basades en el treball en equip i la col·laboració a través d’agents implicats tant interns com externs a l’entitat.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.