FESTA MAJOR 2014
04-08-2014 17:53
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
La Festa Major ja és aquí. I com és tradició, la vigília de la Mare de Déu de les Neus tot comença amb el convit a la festa, que, com ha dit la regidora de Cultura Marijó Riba, "quan va néixer la idea de fer el convit ara fa 30 anys es va fer amb la intenció que el fessin persones vinculades al món de la cultura i de les lletres, que ens puguin deixar testimoni escrit per enriquir la història de la nostra ciutat".
Aquest 2014 l'encarregada ha estat l'escriptora i periodista Patrícia Gabancho, que va néixer a Buenos Aires i viu a Barcelona des de 1974. Col·labora en diverses tertúlies de ràdio i televisió, i és autora d'una vintena llarga de llibres de no-ficció sobre cultura, història, urbanisme, sociologia i política de Catalunya.
Gabancho, amiga de vilanovins com Bienve Moya, Francesc-Marc Àlvaro, Toni Albà o Montserrat Comas, als quals ha anomenat, ha explicat que va néixer "en una altra cultura i en un altre mar", i ha explicat que a Buenos Aires "no se celebren festes de la comunitat, sinó mobilitzacions, sempre urgents i necessàries". Ha comparat la festa amb el seu tango, "savi, sincer i profund", que vindria a ser com una festa, "per què ve de les arrels, perquè neix espontani i esdevé ritual".
L'escriptora ha volgut centrar-se en la Vilanova entre els anys 1830 i 1860, la distància temporal entre Manuel de Cabanyes i Víctor Balaguer, per explicar que, mentre el primer es va veure obligat a escriure poesia en castellà perquè era "la llengua de la cultura", Balaguer ja va escriure 30 anys després cinc volums de la "Història de Catalunya i de la Corona d‘Aragó", un document en el que, segons Gabancho, "es pot sustentar la reconstrucció nacional. Està restituint la memòria i està dient als lectors: som això, venim d'aquí, hi hem de tornar". L'escriptora ha acabat convidant els vilanovins i vilanovines "a la celebració i a l'alegria, i a la consciència i a la llibertat que vindrà. Perquè entre tots la guanyarem".
L'alcaldessa Neus Lloveras ha tancat l'acte mostrant "l'orgull de tenir una festa major participativa, inclusiva, integradora, tolerant, i que fa una funció de cohesió social, d'arrelament a una ciutat, una festa per a tots i totes, sense oblidar el compromís social. Una festa que volem compartir amb alegria, per a celebrar moments per identificar-se amb un país, una cultura i una llengua".
Després del convit, a les 12 en punt, s'han llançat els tradicionals 12 morterets que donaven sortida a la celebració, que ha començat amb la tradicional cercavila lliure des de la plaça de la Vila, on tots els balls i entremesos de la Festa Major han fet una petita exhibició abans d'enfilar cap a la Rambla. La cercavila de la vigília aquesta tarda i el castell de focs d'aquesta nit donaran pas a la Diada de la Mare de Déu de les Neus, dia gros de la festa, que acaba dimecres amb la cercavila de l'Imaginari i la presa de possessió dels pabordes de 2015.
PUBLICITAT
PUBLICITAT