INTERCANVI EUROPEU
07-09-2014 8:52
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Tres adolescents de Vilafranca del Penedès i dos monitors han participat durant el mes d’agost en el Programa Youto, unes jornades d’agermanament a C?l?ra?i, Moldàvia, on diversos joves d’arreu d’Europa s’han trobat per discutir sobre el paper que desenvolupa la Unió Europea i la visió que se’n té als països representats (República Txeca, França, Polònia, Itàlia, Alemanya, Àustria, Espanya i Moldàvia).
Enguany ha estat la setena edició d’aquest programa que es va crear amb la finalitat de descobrir i conèixer diverses regions a partir de pobles agermanats amb la ciutat alemanya de Bühl, entre els quals hi ha Vilafranca. Per aquest motiu, cada any s’organitzen unes estades d’una setmana aproximada en una d’aquestes ciutats perquè joves de quinze a disset anys puguin conèixer altres realitats en primera persona. Aquestes jornades estan subvencionades per Youth in Action, un programa d’aprenentatge de la UE.
L’edició d’aquest any ha estat especialment enriquidora degut a la localització on es duia a terme. Moldàvia, país situat entre Romania i Ucraïna i antic membre de la Unió Soviètica està immers en el conflicte polític i social que afecta bona part de l’Europa de l’Est ja que fa de frontera natural entre la UE i Ucraïna i Rússia i també de frontera política. Per aquest mateix motiu les jornades han ajudat als joves a descobrir com s’està vivint aquesta situació, quin és el seu punt de vista i com ha impactat la divisió política i social a un dels països més pobres d’Europa on no tothom té clar que la Unió Europea sigui la solució.
L’escenari, una Moldàvia molt diferent a la que va descriure Hergé a les Aventures de Tintín, es troba en un moment de transició. La seva capital, Chi?in?u, és un poti-poti entre la decadència post-soviètica i botigues d'alta tecnologia, mirall d'una voluntat de futur. L'avinguda principal és plena de botigues, supermercats i edificis institucionals quadriculats, però quan gires la primera cantonada et trobes en que tota aquesta “nova” esplendor es converteix en un caos d'edificis a mig acabar i carrers mal asfaltats i, entre aquest desordre – ordenat - , apareixen parcs i jardins immensos, convertint la ciutat en una de les més verdes d'Europa. El verd dels parcs i el gris dels edificis es complementen i ajuden a crear una harmonia curiosa que només es trenca pel llambreig de les cúpules neobizantines de les esglésies i dels monestirs ortodoxos.
La resta del país, completament rural amb excepció d'alguna bodega de vi, destil•leria de conyac o fàbrica de sucs de fruita, comparteix aquest contrast que tan sorprèn als nouvinguts.
Amb voluntat de ser més europea del què realment és, Moldàvia no sap quin és el camí que més li convé. Mentre que a pocs quilòmetres, al nord-est d'Ucraïna, la lluita armada sembla que no té fi ni solució, els moldaus viuen immersos en una bombolla a punt d’esclatar. I quin és el futur d’aquest petit país que encara treballa el camp en carro, que continua sotmès als interessos econòmics i geogràfics dels seus països veïns i que no apareix als mitjans de comunicació, ningú el sap.
L’any 2012, el Programa Youto es va fer a Vilafranca del Penedès, en unes jornades marcades per la sostenibilitat i el medi ambient com a eix temàtic. La localització de la propera edició encara està pendent de ser determinada.
PUBLICITAT
PUBLICITAT