ESCOLA DE MÚSICA
13-10-2014 19:41
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Des de l’agrupació local d’ICV El Vendrell veiem amb preocupació les irregularitats en la modificació del contracte de l’escola de música de Vendrell. L’any 2009, el govern de CiU, va modificar-lo per tal de fer front a les despeses dels costos de construcció no previstos inicialment.
Així, el projecte de construcció de l’Escola de Música de El Vendrell va suposar una inversió inicial de 4,6 milions d’euros. Per la construcció i el manteniment a l’any 2006, aquests costos amb el finançament quedàvem per 10 milions d’euros amb els interessos a pagar en 30 anys. No obstant, l’any 2009, el govern local de CIU per fer front a les despeses de construcció no previstes inicialment, va fer un nou contracte, amb un nou finançament, afegint despeses que suposaven que dels 4,6 milions d’euros inicials, es passés a un cost de 6,4 milions d’euros. D’aquesta manera, aquest nou finançament a 35 anys va suposar que el cost per l’erari fos, de 44,5 milions d’euros. Inexplicablement, aquest canvi es va aprovar en el ple municipal, sense l’oposició de cap partit polític representat al consistori, encara que va augmentar en 30 milions d’euros el cost de finançament de l’obra.
En segon lloc, cal destacar que els vendrellencs i vendrelleques ens hem assabentat d’aquest fet a través de la premsa comarcal, per que ho va fer públic l’ajuntament.
Tanmateix, ara l‘Ajuntament portarà als tribunals aquest acord per tal de fer-lo nul.
En tercer lloc, aquest cas li confirma a la nostra agrupació la necessitat de fer una auditoria dels comptes per tal de conèixer la
realitat de l’Ajuntament i per saber si existeixen més irregularitats. També, posa de manifest la ineficàcia dels mecanismes de control dels comptes municipals.
Finalment, des de la nostra agrupació, hem fet un seguit de preguntes i hem demanat un plec de documents per tal d’estudiar tota la informació i poder determinar s’ha comés alguna irregularitat;
1. Per què han tardat tant de temps en adonar-se de les irregularitats en el contracte?
2. Quins mecanismes de control hi ha per aquests casos a l’ Ajuntament?
3. Com és possible que el responsable d’hisenda de aleshores al govern local no s’adonés de la irregularitat?
4. Per què no va fer un expedient l’interventor municipal?
5. Per què no es va demanar un informe a la Comissió Jurídica de la Generalitat, si la modificació era superior als sis milions d’euros?
6. Quin organisme de l’Ajuntament és el responsable de demanar un informe a la Comissió Jurídica de la Generalitat?
7. Quin impacte en xifres ha tingut aquest contracte a l’erari fins ara, i quin tindrà mentre es pronuncia la justícia?
8. Quin cost tindrà per l’erari el procés judicial?
També, hem sol·licitat a la junta de govern local:
1. Un còpia del contracte d’ Escola de Música del l’any 2006 i els acords del ple on es va aprovar.
2. Una còpia del contracte modificat a l’any 2009 i els acords del ple on es va aprovar.
3. Una copia de les factures dels equipaments de van suposar l’ augment dels costos i la refinançament.
4. Un resposta per escrit a totes les preguntes dintre del termini establert per la legislació vigent en matèria de respostes administratives.
PUBLICITAT
PUBLICITAT