Vegueria del Penedès

PLA DE PROJECCIÓ EXTERIOR

La capital del Perú s'emmiralla en Vilafranca per projectar-se internacionalment


Roger Vives Vilafranca del Penedès

15-03-2015 18:51

L'objectiu és 'posicionar la ciutat en un entorn global i buscar oportunitats en el sector empresarial'

EIX. Lima, Perú

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El pla de projecció exterior aprovat per l’Ajuntament de Vilafranca fa just un any comença a donar els seus fruits després dels primers mesos en funcionament. A manca de resultats que així ho certifiquin i quan encara queden quasi tres anys pel seu desenvolupament absolut, l’estratègia adoptada per la capital de l’Alt Penedès sembla trobar-se en el bon camí.

I és que segons afirma el director de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona, Jordi Castells, ens que ha confeccionat la metodologia a seguir, el model vilafranquí ja és una referència per a una ciutat tan gran com Lima, “que voldria tenir un posicionament global com el que ja té Vilafranca”.

La comparació és entre dues poblacions totalment diferents, ja que la capital del Perú té quasi 8 milions d’habitants (més de 9 si comptéssim tota la seva conurbació), el que equivaldria a 200 Vilafranques. Segons Castells no és només Vilafranca, sinó també la veïna Igualada, municipi de característiques demogràfiques similars a la vila penedesenca, la que també és una referència per les institucions peruanes, ja que segueix les mateixes pautes.

De fet, l’estratègia comuna que se segueix és l’anomenat Pla de Projecció Exterior i Cooperació al Desenvolupament, impulsat des de la Diputació “per reforçar l’acció internacional” de ciutats i en el qual, a part de Vilafranca i Igualada, també hi formen part, cada ciutat amb les seves pròpies particularitats, Calella, Castelldefels, Granollers, Mataró i Vic. Totes elles tenen per objectiu “posicionar la ciutat en un entorn global i buscar oportunitats en el sector empresarial” argumenta el director de Relacions Internacionals de la Diputació.

Les accions que es fan amb aquet pla són per projectar-se a l’estranger però cuidant i potenciant les distincions interiors que, al cap i a la fi, són la base de tot plegat. En el cas de Vilafranca hi ha tres eixos estratègics que s’estan desenvolupant: el de presentar-se com la capital catalana del vi; la seva riquesa cultural i patrimonial; i la projecció de la capital altpenedesenca i les seves rodalies com una regió ecosostenible i innovadora en l’aprofitament energètic.

Castells afirma que les institucions de Lima “volen el mateix reconeixement que Vilafranca o Igualada, properes a Barcelona però amb la seva pròpia personalitat” i en aquest sentit afegeix que des del país sud-americà es lamenta que “al Perú, exteriorment, només té presència Cuzco i el Machu Picchu” deixant tota una ciutat com Lima pràcticament a l’anonimat.

Al 2017, quan acabi l’execució del pla, o potser fins i tot abans, serà el moment de fer un balanç concloent amb dades i resultats, però de moment sembla ser que Vilafranca ja ha creuat l’Atlàntic i ha arribat a la ribera del Pacífic.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.