Vegueria del Penedès

CONSORCI PER A LA NORMALITZACIÓ LINGÜÍSTICA

Deu comerços de Sitges, adherits a la campanya Establiments Col·laboradors


Redacció Sitges

05-05-2015 11:54

Establiments col·laboradors és el nom de la campanya del Consorci per a la Normalització Lingüística que pretén potenciar l’atenció al públic en català

Ajuntament de Sitges. Establiments col·laboradors és el nom de la campanya del Consorci per a la Normalització Lingüística que pretén potenciar l'aten

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Alumnes de català del Consorci per a la Normalització Lingüística a Sitges (CPLN) han participat en unes pràctiques als establiments comercials adherits a la campanya Establiments Col·laboradors. L’adhesió a la campanya pressuposa que l’establiment es compromet a fer la primera atenció als clients en català i a mantenir la conversa en aquesta llengua, sempre que sigui possible. Els alumnes, a canvi, tot i que el parlin amb dificultat trobaran facilitats per expressar-se i ser ateses en català.

Durant les pràctiques, l’alumnat del curs va visitar diferents establiments on van preguntar pels productes i els seus preus, al mateix temps que posaven en pràctica el seu vocabulari i fluïdesa. Una de les estudiants de català, Karime Reyes, nascuda a Mèxic, ha explicat que aquesta li sembla “una iniciativa molt interessant perquè així puc practicar i ajudar al meu fill amb els seus deures”. Integrar-se i aprendre la cultura catalana són alguns dels motius que han portat a aquest grup d’estudiants a voler aprendre el català.

Les persones no catalanoparlants que aprenen la llengua catalana han manifestat la dificultat que els representa poder practicar-la al carrer, en les situacions habituals de cada dia. Maria Arambulo, estudiant de català, procedent del Paraguai, ha explicat que “normalment ens parlen en castellà, però avui he dit a un comerç que estic practicant català i m’han atès només en català”. La iniciativa Establiments col·laboradors va sorgir arran d’aquesta necessitat, ja que l’alumnat diu que els catalans se’ls dirigeixen d’entrada en castellà i que aquest és un fet que els desanima i els dificulta l’aprenentatge. A partir de la campanya, aquestes persones sabran que als establiments degudament identificats els atendran exclusivament en català.

Els establiments adherits a la campanya, que s’està duent a terme a tot Catalunya per mitjà de la xarxa de centres del CPNL, rebran un distintiu perquè la clientela el pugui identificar com a col·laborador.

Exposició 10 anys de VxL: un tast! sobre el voluntariat per la llengua a Sitges

Una altra via per posar en pràctica el català és amb el Voluntariat per la Llengua, un programa que ha adquirit una gran dimensió en relació a les xifres, però també territorialment i des del punt de vista humà.

Per conèixer més sobre aquest programa, la Biblioteca Josep Roig i Raventós acull, fins al diumenge 17 de maig, l’exposició 10 anys de VxL: un tast. Una mostra, creada per la Direcció General de Política Lingüística,  amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística, que s’adreça a tothom i que deixa palesa la diversitat de participants en el Voluntariat per la llengua i com aquest s’ha anat estenent a diferents àmbits de la societat des que es va crear l’any 2003.

10 anys de VxL: un tast presenta sis plafons i vídeos que contenen dades, testimonis i imatges tant de les parelles lingüístiques que es troben per conversar en català una hora a la setmana com de les activitats que s’ofereixen als participants.

La dinamitzadora del Voluntariat per la Llengua al Garraf, Queti Vinyals, farà una visita guiada per l’exposició, el dijous 7 de maig, a les 10 hores. 

Llistat Establiments col·laboradors a Sitges
La Botiga de la Bel (c/ de Sant Josep, 36)
Malvasia de Llibres (c/ Espalter, 20)
Mail Boxes, etc.  (c/ De la Bassa rodona, 7)
Ayres de Sitges (c/ Espalter, 17)
Opticàlia Holandesa (c/ De Sant, Francesc, 5)
El Recó  Sitges (c/ De Jesús, 45)
La Placeta (Camí de la Fita, 10)
Kapsalon Barberia (Camí de la Fita, 4, local)
ALTRAERA (Camí Capellans, 27)
ControlP (Camí Capellans, 20)

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.