DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS
18-05-2015 13:34
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
De nit, tots els museus tenen una màgia especial. Es palpa només de traspassar les portes d'entrada quan notes la curiositat de la gent i l'emoció dels responsables impregnada en l'ambient. Els organitzadors porten tot l'any esperant aquest dia per mostrar la seva feina i passió a un públic que difícilment – i desgraciadament - s'hi pot trobar en un dia normal. Aquesta dissabte a la nit, el museu sap que ha de mostrar la seva millor cara.
Es tracta del Dia Internacional dels Museus i tot i que el Vinseum està obert des de les deu del matí, és aproximadament a les nou del vespre quan s'hi concentra el grup més gran de gent. Un degoteig constant de visitants van entrant per la porta, atapeïment-la una mica i donant més feina de la normal a les dues noies que, somrient, reparteixen les entrades a taquilla. Després de travessar l'antic pati gòtic del palau reial, ara totalment reformat i cobert, la gent s'enfila cap al tercer pis, on comença l'exposició permanent dedicada a la vinya i el vi.
A la primera sala et rep El Rebost, un audiovisual que narra la memòria d'un territori marcat pel conreu de la vinya i l'elaboració del vi. Els que visiten el museu per primera vegada queden sorpresos de com amb un joc de llums i espais, l'audiovisual il·lustra la història del factor econòmic més important del Penedès. Quan s'arriba al segon pis, les eines utilitzades antigament pels agricultors ocupen tots els racons de la sala principal i estan ordenades estratègicament perquè els visitants entenguin la seva funció.
Quan el públic arriba al primer pis, s'hi troba l'element més conceptual i original de tot el museu, La Sobretaula. L'antiga barra d'El Casino pretén recollir tots els instants en què s'assaboreix el vi entre amics i familiars després d'un llarg àpat i com aquesta costum ha condicionat l'evolució d'aquest producte fins al dia d'avui.
Per acabar, els més de 500 visitants que han passat pel museu al llarg del dia, desemboquen altre cop al pati gòtic, on els espera una degustació de vins autòctons. Barrejats entre ells, els responsables del Vinseum, inquiets, intenten descobrir entre la mirada del públic les primeres impressions d’aquells que el trepitgen per primer cop, en una nit on a més esperen saber el veredicte d'un altre reconeixement; el premi a Millor Museu Europeu del 2015 - on hi estan nominats -, que en aquells precisos instants se celebra a Glasgow, Gran Bretanya.
A les dotze el Vinseum tanca les portes i els ressagats que s’han quedat xerrant fins l’últim moment van tirant cap a casa. Els treballadors també, afligits perquè no han aconseguit el reconeixement, però satisfets i feliços perquè un any més aquest dia ha aconseguit mostrar la importància del patrimoni local i cultural al món.
PUBLICITAT
PUBLICITAT