Vegueria del Penedès

CANVIA EL XIP

Vilafranca serà la primera ciutat catalana que organitza el Dia d’Horaris Europeus


Redacció Vilafranca del Penedès

11-06-2015 10:07

La iniciativa la impulsen la Unió Empresarial del Penedès, Centre Vila, Comerciants Espirall i l’Associació de Comerciants de la Girada, i té el suport de la plataforma Ara és l’hora

L’objectiu és sensibilitzar les empreses, comerços i consumidors sobre l’impacte positiu que tindria una reforma horària que permetés la conciliació laboral, social i familiar

EIX. Vilafranca serà la primera ciutat catalana que organitza el Dia d’Horaris Europeus

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Vilafranca del Penedès serà la primera ciutat de Catalunya que organitza el Dia d’Horaris Europeus amb l’objectiu de sensibilitzar les empreses, comerços i consumidors sobre l’impacte positiu que tindria en el conjunt de la ciutadania una reforma horària que permetés la conciliació laboral, social i familiar.

La iniciativa, impulsada per la Unió Empresarial del Penedès (UEP), Centre Vila, Comerç Espirall i l’Associació de Comerciants de la Girada, se celebrarà el dimarts 15 de setembre de 2015 sota el tema Canvia el xip, canvia l’hora i pretén mobilitzar el màxim d’empreses, establiments comercials, professionals i centres educatius de Vilafranca.

Els organitzadors fan una crida als seus associats i a la població en general perquè s’impliquin en la proposta i aquest dia apliquin una jornada laboral compactada que permeti disposar de més temps personal, per compartir amb la família i per destinar a finalitats socials.

Els tres grans reptes de la reforma horària són el fet de recuperar les dues hores de desfasament horari en relació a la resta del món, impulsar una nova cultura del temps a les organitzacions a favor de models més eficients i més flexibles per atendre les noves complexitats socials, i recuperar el fus horari GMT en el marc d’una reordenació global europea.

Durant el Dia d’Horaris Europeus a Vilafranca s’organitzaran diverses activitats de lleure en família en diferents espais de la ciutat amb l’objectiu de fomentar les relacions entre pares i fills així com activitats de responsabilitat social que promoguin el voluntariat i la col·laboració amb ong’s i entitats del tercer sector. Per això, els impulsors de la iniciativa també conviden les entitats i associacions vilafranquines a participar-hi activament.

Canvia el xip, canvia l’hora té el suport de la plataforma Ara és l’hora, una iniciativa a favor de la reforma horària que va néixer el 2013 i que ha impulsat un conjunt de mesures a favor d’aquest canvi horari i amb l’objectiu que reverteixi en una millora de la qualitat de vida del conjunt de ciutadans de Catalunya i d’un increment de la productivitat i competitivitat de les nostres empreses.

La plataforma Ara és l’hora considera aquest any 2015 un any determinant perquè la proposta sigui coneguda per tota la població i l’any 2016 es pugui signar l’Acord per a la Reforma Horària que impliqui les reformes legislatives necessàries perquè Catalunya esdevingui un país d’Europa amb horaris d’Europa.

Els cinc principals acceleradors de la reforma horària

1. OCUPACIÓ I EMPRESA.
L’horari de treball és el principal accelerador del temps.

A les 8 del matí d’un dia laboral només un 27% de la població ocupada està realitzant treball remunerat, mentre que a les 11 del matí la xifra pràcticament es dobla fins arribar al 55%. Això fa que 1 de cada 5 treballadors encara estigui a la feina passades les 7 de la tarda.

En aquest context, una dada a tenir en consideració i que trenca un fals mite: els catalans treballem 250 hores més l’any que els alemanys.

La productivitat no depèn, doncs, de la quantitat d’hores sinó de la qualitat de l’organització del treball.

2. COMERÇ I CONSUM.
El comerç i els serveis vinculats aporten prop del 13% del Valor Afegit Brut (VAB) en el conjunt de l’economia i donen ocupació a més de 440.000 persones. D’aquestes, prop de 300.000 treballen en el sector del comerç al detall.

El 39% dels catalans dediquen almenys una hora al dia a fer les compres.

Cal fer possible, doncs, uns horaris comercials que prioritzin el servei al client, la millora de les condicions laborals horàries i uns costos més ajustats.

3. ADMINISTRACIÓ.
A Catalunya hi ha actualment uns 300.000 empleats públics, la majoria treballadors de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments.

El seu horari és principalment compactat, tot i que hi ha serveis públics que requereixen una atenció de 24 hores.

Avançar l’hora de dinar, posar límits als horaris de tarda i afavorir la feina 2.0 donaria com a resultat una administració més eficient i orientada al servei públic.

4. EDUCACIÓ.
A Catalunya hi ha més d’1 milió d’alumnes escolaritzats i 100.000 professionals de l’educació en actiu.

Tenim una comunitat universitària de 250.000 alumnes, professors i personal d’administració i serveis (PAS).

El rendiment escolar també depèn de les hores de descans i dels àpats, del temps de lleure i, sobretot, de la convivència familiar.

5. CULTURA I OCI.
La cultura i els serveis vinculats aporten prop del 3,6% del Valor Afegir Brut (VAB) del conjunt de l’economia i donen ocupació a 150.000 persones.

El 80% de la població mira la tv almenys dues hores al dia.

El 5% dedica poc més de dues hores al dia a diversió i cultura.

Només un 1% dedica poc més de dues hores diàries a treballs de voluntariat.

Una millor distribució i flexibilitat horària ha de permetre fer més accessibles les pràctiques culturals de qualitat i la disponibilitat per poder fer activitat associativa i de voluntariat.

Una reflexió, un compromís

Les cinc entitats impulsores de la campanya Canvia el xip, canvia l’hora emplacem els nostres associats i el conjunt de la població de Vilafranca a reflexionar seriosament sobre els beneficis personals i col·lectius de la reforma horària i a prendre un compromís ferm per defensar-ne la seva aplicació en el marc de legalitat que defineixin les principals institucions de govern de Catalunya.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.