Vegueria del Penedès

ELECCIONS MUNICIPALS 2015

Una anàlisi dels resultats electorals de les municipals 2015


Moviment d'Esquerres de Sitges Sitges

20-06-2015 14:30

Les passades eleccions municipals ens han deixat un bon grapat de canvis en la composició del plenari municipal. Malgrat que l'Alcaldia no canviarà, els suports per governar Sitges sí

Nombre de regidors a l'Ajuntament de Sitges. Eix

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

De l’anàlisi global dels resultats en podem extreure algunes conclusions generals:

L’anterior equip de govern (CIU+SGI+NH) aguanta el desgast, amb un votant base de CIU d’uns 2.000 vots, 700 de SGI molt lligat a la trajectòria vital de la seva número 1, i entre 700 a 1.000 de NH, que varia en funció del recordatori de la gestió d’algun tema concret, majoritàriament lligat a la via pública, i que es situa en la banda alta quan governa i en la baixa quan està a la oposició.

CIU té registres més bons, com les del Parlament 2012 amb 4.311 vots, i dolents, com les municipals 2003 amb 1.244 vots. Així, doncs, el Govern anterior en el seu conjunt, no hauria patit ni càstig, ni premi a la seva gestió (llevat del petit plus a NH).

Ciutadans, la CUP i ERC serien les formacions que obtenen premi, o bons resultats, en aquest cas el creixement ve marcat per la pujada de les marques  polítiques, degut a la  polarització del debat sobre estat propi sí o no, i pel creixent malestar social per les desigualtats que ens ha deixat aquesta crisi.

Ciutadans recull un vot liberal i de centre dreta, amb voluntat unionista i que no vol votar al PP i, residualment, algun vot de PSC i CIU, per motius bàsicament lligats a la corrupció.

La CUP i ERC recullen un vot radicalment sobiranista o a favor de l’estat propi i amb sensibilitat per la situació de desigualtats i retallades.

Aquest vot prové del PSC, d’IC i d’AXS.

PSC i PP són els que clarament perden les eleccions municipals del 2015 i pateixen una forta davallada en resultats. Els primers perden uns 1.500 vots i els segons uns 700, la meitat dels vots que tenien a les eleccions municipals del 2011.

De les noves formacions, FEM (les plataformes) i MES (Moviment d’Esquerres) es queden a prop d’obtenir representació municipal, amb més de 400 vots, malgrat que les seves marques eren totalment desconegudes i els seu finançament era pràcticament nul; així, doncs, obtenen un bon resultat i poden tenir possibilitats de futur.

Els projectes personals d’Armand Paco i Marc Martínez quedarien descartats.

Aquestes eleccions han transcorregut de forma tranquil·la, el “fair play” ha estat positiu, però malauradament no hi ha hagut  i/o no ha interessat un debat programàtic o de projecte, ni temes interessants sobre la taula; així, doncs, la participació ha estat discreta, lluny d’altres vegades on s’ha mobilitzat més gent (municipals 2003). La part lligada a la tendència de la marca política pot suposar en aquestes eleccions el 70% de la explicació de vot i la part “qualitativa” (candidat, llista i programa) un 30%.

Així, doncs, el futur de les properes eleccions municipals del 2019 es comença a escriure ara mateix. Més endavant analitzarem els pactes del nou Govern i  com el Govern Forns II, amb un pacte estable de 8 regidors, buscarà alternativament els “tresos” per fer 11.

Tot indica que, degut a la varietat i dispersió que hi ha a la oposició, no sembla una situació complexa, si el que es pretén és fer una administració continuista.

Finalment, per tancar l’anàlisi de les dades municipals deixem sobre la taula les següents preguntes:

- Si finalment SGI i NH (molt lligats a la personalitat dels seus caps de llista) no es presenten a les Municipals del 2019, quin grup polític guanyarà la confiança d’aquests 1.700 votants?

- Ciutadans i la CUP han arribat al seu “màxim” amb 1.150 vots?

- PSC i PP poden continuar baixant? Algun dels dos pot fins i tot desaparèixer o diluir-se com a marca a Sitges?

- Per què ERC no arriba mai a les municipals al seu sostre de 2.095 vots? (1.130 vots Municipals 2015)

- Per què CIU no arriba mai a les municipals al seu sostre de 4.311 vots? (2.040 vots Municipals 2015)

- Com evolucionaran els 1.000 vots que no han obtingut representació al consistori?

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.