Vegueria del Penedès

FESTIVAL DE CINEMA DE SITGES

José Skaf: "És sa qüestionar tot el que ens diuen"


ACN/ Pere Francesch Sitges

11-10-2015 16:20

El director estrena la producció catalana 'Vulcania' al Festival de Cinema de Sitges

L'equip de 'Vulcania' al Festival de Sitges. ACN

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Jonás ha perdut la seva família en un misteriós accident i treballa a la foneria del poble. Allà coneix a la Marta, amb qui comparteix tragèdia i de qui intentarà treure informació sobre què va passar. El seu descobriment sacsejarà els fonaments d'una comunitat molt tancada i pertorbadora on hi ha dos clans molt diferenciats amb uns líders autoritaris. Ells dos són els protagonistes de la producció catalana 'Vulcania' que arriba al Festival de Cinema de Sitges a la Secció Oficial Fantàstic Competició. El seu director José Skaf ha afirmat en una entrevista a l'ACN que "sa qüestionar tot el que ens diuen" com ho fan en aquest cas els personatges principals del film.

Skaf ha assegurat que el més important per a ells era tenir una pel·lícula entretinguda i "si la gent sortia del cinema, reflexionava i feia connexions amb l'actualitat benvingut sigui. Les bones pel·lícules són les que t'entretenen i després et fan pensar en el dia a dia".

La història gira al voltant d'un petit poble en el qual "la gent està adormida" i està molt present "la necessitat de despertar i qüestionar el que hi ha al voltant". El director ha dit que els dos protagonistes volen entendre què està passant i perquè els ha passat el què els ha passat.

En aquesta mateixa línia, Skaf ha apuntat que a 'Vulcania' hi ha "un poble deslocalitzat en l'espai i el temps amb uns personatges que van per la vida com zombis, amb uns líders de dubtosa autoritat, i que desperten i s'ho qüestionen tot". Ha assenyalat que volien explicar una història petita amb un món que ja existia amb famílies que porten generacions vivint allí i els líders es perpetuen al poder. No podíem entrar en detalls i la història del poble era un fons per explicar la dels dos personatges, la història de Jonás, aquella persona que ho perd tot, desperta i decideix canviar les coses".

Skaf ha admès que no es volien posicionar políticament quan van escriure el guió amb Diego Soto, però "hi ha un anàlisi del poder i la distinció entre el poder públic i el poder a l'ombra".

Miquel Fernández i Aura Garrido

L'actor Miquel Fernández es posa a la pell de Jonás. "Li toca ser l'heroi però és l'antiheroi, ja que de cop descobreix coses i li venen situacions que no sap perquè hi està ficat i té una evolució curiosa". També en declaracions a l'ACN, Fernández ha explicat que a l'inici van treballar el personatge com "si fos un zombi sense ànima perquè li han tret la família, però gràcies al personatge de la Marta recupera aquestes ganes de viure i fer coses".

L'actriu Aura Garrido ha apuntat que al seu personatge li passa com Jonás i és que han passat per "una pèrdua molt gran i viuen com zombis i molt desconnectats de si mateixos, viuen d'una forma automàtica i enmig d'això es troben".

Fernández quan va llegir el guió li va cridar l'atenció el sistema de viure en aquella comunitat molt opressiva. "Em va venir un símil a alguna societat i el que ens podria passar en un moment tot i que òbviament és ciència ficció". Garrido ha dit que el film té moltes capes i a cadascú li trasllada a un lloc i a una cosa diferent. "A grans trets té molt a veure amb la llibertat, en com les societats es formen i es generen les opressions", ha ressaltat l'actriu.

Per la seva part, José Sacristán ha ressaltat que és un film que és una suma de gèneres com el thriller i la ciència ficció començant per un lloc i un temps desconeguts. "Hi ha una crítica social del comportament i l'abús del poder, però la intenció no era fer un film de compromís polític i social".

Sacristán: "Hi ha un abús dels efectes especials i digitalitzacions"

A Sacristán li agrada molt la ciència ficció. "Ara el que passa amb la ciència ficció i el cinema és que l'estrany és que no volin els personatges, es vola molt ni que no tinguin ales. Hi ha un abús dels efectes especials i digitalitzacions", ha apuntat, tot i que ha defensat la ciència ficció amb films com 'Blade Runner' i 'Alien'.

Produïda per Zentropa Spain, amb la col·laboració de TVE i TV3, està previst que aquesta pel·lícula s'estreni a les sales spanyoles el pròxim febrer del 2016 i distribuïda per Alfa Pictures. 

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.