Vegueria del Penedès

ARQUEOLOGIA

Els ramats de la Font de la Canya: transhumància a l’edat del ferro?


Redacció Avinyonet del Penedès

25-10-2015 18:40

Els investigadors han pogut saber què menjaven i d’on venien 7 ovelles trobades a les sitges d’època ibèrica del jaciment d'Avinyonet

Restes arqueològiques d'ovelles del segle III a.C.. Font de la Canya

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El jaciment ibèric continua desvetllant detalls de la vida diària al Penedès al segle III a.C. A partir d’anàlisis químiques de l’esmalt de les dents, els investigadors han pogut saber què menjaven i d’on venien 7 ovelles trobades a les sitges d’època ibèrica del jaciment de Font de la Canya.

Els resultats d’aquest estudi pilot, encapçalat per la Dra. Silvia Valenzuela i Sergio Jiménez (responsables de l’arqueozoologia a Font de la Canya), publicat a la revista Journal of Archaeological Science Reports, mostren que les ovelles van créixer a les immediacions del jaciment, i que segurament no van transhumar cap a altres zones com el Garraf o la plana central.

La seva dieta era sobretot estacional, probablement amb una aportació de mill a l’estiu. Saber això és possible gràcies als elements químics de carboni, oxigen i estronci, que tots els animals incorporem al nostre organisme a partir dels aliments i l’aigua que ingerim. Actualment s’està ampliant el número de dents analitzades i, properament, es podran donar més detalls sobre la dieta i l’origen de les ovelles de la Font de la Canya, un centre de mercaderies d’època ibèrica al bell mig del Penedès.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.