Vegueria del Penedès

TOTS SANTS

Temps de castanyes


Francesc Badia Vilanova i la Geltrú

03-11-2015 13:46

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Una festa com Tots Sants, pretesament tan nostrada i que si van a veure, no ho és, la podem considerar un preludi del Nadal.

La castanyada, que és el nom que atribuïm a la celebració, conviu amb el forà Halloween. La pobra castanya i la humil carabassa es reparteixen els beneficis, una com a menja i l’altra, més aviat, com a testimoni presencial. Els segueix el moniato, pobre oblidat, i els panellets dels rics.

La castanya segueix arribant de Galícia per la seva qualitat i gran producció. Ací, de somalles, en rebem a tort i a dret. D’on pensen i sempre del mateix cantó.

Amb la caiguda de la fulla, els primers freds i els imprevisibles constipats, empalmem: una nit de monstres i mals esperits, una cremada de castanya, un bigoti de moniato i una indigestió de sabors inversemblants, amb la visita al cementiri.

L’origen

Tot i que els podríem perdre en la llarga nit dels temps i ningú no els trobaria a faltar, els panellets eren ofrenes que en diferents latituds i civilitzacions es feien a les tombes dels cementiris. Com si es tractés dels rosaris de sucre en palmes i palmons, els panellets eren més petits que ara, que ja els hi fem prou perquè en càpiguen més, i afegien l’avantatge de la seva data de caducitat. Els morts no se’ls havien de menjar de seguit, si no volien.

Segons sembla, la castanya, si no és borda, és un fruit estacional. El moniato també, si bé, recordo haver-los recollit a l’hort quan era petit en el mes de setembre, juntament amb els cacauets. Els valencians en fan pastissets.  En canvi, aquest, el cacauet, no forma part de la festa fora que sigui a l’hora de fer panellets.

L’estructura

Dels fets a casa me’n guardaré ben i prou de dir res que pugui parèixer inconvenient, però, amb els panellets que comprem fets ens trobem en diferents dissorts. La seva morfologia té com a element base l’ametlla de primera. Però, fruit del desconcert produït per la varietat, ha evolucionat en diferents mescles a base de patata, massapà i llet d’ametlla.


L’ortografia del moniato

Cuits o crus els he vist anunciats com MONIATO, BONIATO, CAMOTE i BATATA, quan en realitat el que ens venen és la vermellosa BATATA DE MÀLAGA. Recordin, el moniato és d’un groc blanquinós i no tan dolç.

L’ortografia dels panellets

La grafia pot arribar a variar entre PENELLETS, PENALLETS, PAN Y LECHES, fins en aquells forns que, cansats de tenir-hi a la pissarra els ara famosos pans de llet hi han esborrat la “n”, la “s”, i, repetint la “liaison”, han afegit una “s” al final quedant-se tan frescos: PADELLETS.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.