SOLEDAD GUSTAVO
29-11-2015 8:57
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
El 29 de novembre de 1865 naixia a Cubelles Teresa Mañé i Miravent, reconeguda activista de finals del segle XIX i començaments del XX i considerada una de les primeres mestres laiques de tot l'Estat.
Mañé, més coneguda pel seu sobrenom de Soledat Gustavo, va fundar la primera escola laica de Vilanova i la Geltrú i, juntament amb el seu marit, el també militant anarquista Joan Montseny, va desenvolupar una ingent activitat pedagògica i literària amb figures de renom de l’època com Azorín, Miguel de Unamuno i Pere Coromines, entre d’altres. Va col·laborar a revistes com El Vendaval i La tramuntana i va fundar La revista blanca, tribunes des d'on defensaria el seu ideari anarquista, universalista, laic i feminista. Els atzarosos esdeveniments de l'època la van portar també a viure a Reus, Madrid i París.
Amb la desfeta de la Guerra Civil, Teresa Mañé es va traslladar a Perpinyà (Rosselló), on va morir el 5 de febrer de 1939. A la seva partida de defunció consta el seu origen cubellenc. La filla de Teresa Mañé, a més, fou Federica Montseny, una llegendària activista de la CNT recordada, sobretot, per ser la primera dona de tota l’Europa occidental en ocupar un ministeri, concretament el de Sanitat i Assistència Social (1936/37) sota el govern del socialista Francisco Largo Caballero.
Durant anys es va pensar que Teresa Mañé havia nascut a Vilanova i la Geltrú, on la seva família regentava la Fonda del Jardí, fins que el 2002, el Grup d'Estudis Cubellencs 'Amics del Castell' va revelar que, en realitat, havia nascut a Cubelles. A proposta de l'entitat, l’Ajuntament de Cubelles va aprovar per unanimitat el febrer de 2003 batejar un carrer de la vila, concretament a la zona residencial de les Salines, amb el nom de Teresa Mañé.
PUBLICITAT
PUBLICITAT